[Redacție]
 
 
redactorii revistei Respiro:
-
Costică Brădățan

Cosmin Bumbuț

Katerine  Bar

Sean Cotter

Adina Dabija

Mona Mamulea

Paul Doru Mugur  

Alina Nelega

Mihail Gălățanu

Adrian Buz

Flávia Rocha

Iulia Popovici

Răzvan Rădulescu

Bogdan Suceavă

C. M. Ungureanu

  

-

   Alina Nelega (Cadariu)

 

  n. 1960, la Tîrgu-Mureș, licențiată a Facultății de litere a Universității Babeș-Bolyai, secția Engleză-Română, în 1984. Debutează în revista Vatra, apoi publică în Echinox. Premiul pentru proză al revistei clujene Tribuna, în 1988. Redactor cultural la radio Tîrgu-Mureș pînă în 1995, redactor –șef al unui cotidian local (24 ore mureșene) timp de trei luni, renunță apoi la jurnalism și se angajează în teatru. Începe să scrie dramaturgie în anul 1992. Participă la atelierul de dramaturgie organizat de teatrul Bush și Teatrum Mundi în 1993 (Tîrgu-Mureș-Sinaia-București-Londra), i se publică piesele în Contemporanul, Teatrul azi, și se joacă, în fragmente sau integral, în diverse ateliere teatrale (București, Arcuș, Sibiu). Prima piesă, Una cosa mentale, apare în antologia Festivalului Internațional de la Sibiu, în 1996, în limbile română și engleză. Debutează scenic în 1996 (sala studio a Teatrului Național din Tîrgu-Mureș), cu Nascendo, regia Gavril Cadariu. Piesa este tradusă în engleză, franceză și germană și publicată de Aurora Metro Publishing House din Londra, în antologia scriitorilor din Europa Centrală și de Est, Eastern Promise(l998), însoțită de o prezentare scenică la Teatrul Tricycle din Londra,  și de Editura UNITEXT în antologia de 13 piese românești de după 1990 After Censorship/Apres la Censure(2000).  Piesa este prezentată și la Teatrul Național Radiofonic (regia Gavril Pinte), în 1999 iar, în limba germană, la festivalul elvețian de la Zurich, Zuercher Theater Spektakel, în august 2000.  Primește o bursă de  rezident-dramaturg la Teatrul Royal Court din Londra (aprilie-mai 1999), pentru piesa Poligraful. În decembrie 2000, participă alături de Saviana Stănescu, Radu Macrinici, Ștefan Caraman și Gianina Cărbunariu la proiectul teatral Ocean-cafe, finalizat cu spectacolul omonim al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în regia lui Radu Afrim. Semnează, de asemenea, adaptări de texte pentru teatru de copii, precum și piesele originale: Visul lui Moș Crăciun, Cîntăreții din Brema.

Este membră fondatoare a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru- UNITER și, în calitate de critic, a  participat la organizarea Primei Întîlniri a Școlilor și Academiilor de Teatru de la Tîrgu-Mureș. In 1997 pune bazele fundației Dramafest și dezvoltă un program de creare a unui microclimat pentru dramaturgia nouă românească, finalizat prin festivalul omonim, care a cunoscut două ediții. Intre anii 1995 –1997, editează cinci numere din Postscenium, supliment de artă teatrală al revistei Vatra, apoi antologia bilingvă de dramaturgie nouă  - Piese noi romanești/ New Romanian Plays - Dramafest ’98,  între 1999-2001 este  redactor-șef al revistei ultimaT – alternative în cultura teatrală. Este secretar literar al Teatrului Ariel din Tîrgu-Mureș și a înființat teatrul underground, spațiu de experiment teatral, în pivnița aceluiași teatru.

               Traduce din limba engleză, mai ales teatru: Mark Medoff, Alan Ayckbourne, Saul Bellow, David Harrower, Mark Ravenhill, Eve Ensler ș.a.

 În aprilie 2001 i se decernează premiul UNITER Piesa Anului pentru www.nonstop.ro, text pe care îl și pune în scenă într-o producție underground, a Teatrului Ariel din Tîrgu-Mureș și a Fundației Dramafest, avînd premiera în 25 octombrie 2001.

Romanul său de debut, Ultima vrăjitoare apare în mai 2001, la editura Paralela 45.

 


respiro©2000 All rights reserved.

••• design: SGFXstudio •••