POVESTE DE  IUBIRE

 

de Ioan Suciu

 

    

     Privit de la distanță, de exemplu dintr-un elicopter, Razelm părea un copil de trei –patru  ani, îmbrăcat în costum , cravată,  purtând pălărie și servietă  diplomat. Din apropiere însă, apărea  dintr-odată matur, cu putere de muncă, urechi clăpăuge și un puternic miros de varză.

Razelm avea nevastă și doi copii din flori .Cel mai mult îi plăcea de nevastă-sa noaptea, când o încuia în șifonier sub un pretext oarecare și se grăbea să o înșele cu o adolescentă rotofee din vecinătăți,  cu care petrecea ore nesfârșite în grădina din spatele curții, el întins pe spate în iarbă cu piciorul stâng ridicat în aerul pur, ea stropindu-l din când în când  cu un furtun de mare presiune pe frunte.

    Diminețile și le petrecea la serviciul său de arhivar  aruncând priviri indiscrete în istoria națională, alegându-și câte-o regină pe care-o făcea harcea- parcea ,după care se îndopa cu alune și castraveți ca să-și refacă puterile.  Seara ieșea brusc pe strada principală - fără nici-un fel de semnalizare- ducând sub brațul stâng un câine fript pe care-l iubea foarte mult  și căruia îi dădea "bunăziua" la intervale regulate de timp  cu priviri fixe și lascive. Ajuns - de regulă - în piața mare , ocupa suprafețe vaste de teren, uneori de sute de kilometri pătrați ,care-i plăceau mai mult decât kilometri lineari sau triunghiurile isoscele. Acolo,rămânea de fiecare dată  pironit în fața unui toboșar imens, din bronz, cât două blocuri de înalt, care părea că-l privește întrebător.De fiecare dată când se-ndepărta de toboșar auzea o voce groasă, care venea de undeva de sus : “ Mă iubești ?” Putea oare să vorbească astfel omul acela morocănos din bronz ? Atunci el întreba trecătorii :" Ați văzut ? Auziți ? " iar oamenii îi  răspundeau că văd, sigur că da, și se-ndepărtau  grăbiți și cu nasurile  ascunse în batiste. Razelm își cobora lin cățelul  la pământ, lăsându-l să se zbată în voie vreun sfert de oră după care plecau amândoi spre casă.Uneori când ieșea de la serviciu nu se ducea direct acasă, plăcându-i să-și petreacă ore întregi  în fața unui panou cu reclame, printre care unul îl fascina în mod deosebit: “ Tânără titrată, efectuez lucrări de lăcătușerie în fundul curții” .Textul era însoțit și de  imaginea unei  nicovale - un obiect masiv și roșu, deosebit de atrăgător. Luni de zile străbătu aiurea străzile Bucureștiului,  aruncând umbre de crocodil languros pe zidurile calme ale caselor.  O căută la sediul firmei indicat pe  panoul de reclamă, rugându-se să fie lăsat să vadă măcar nicovala dar ființa care-l întâmpinase îi  lipi o hârtie pe frunte și-i trânti ușa-n nas.Pe hârtiuță scria: “Aici efectuăm circumciziuni la comand㠓.

 Se despărți rapid de nevastă-sa, cu o simplă lovitură de mătură din partea ei.

Își găsi consolarea  într-o tavernă de pe malul Dunării, cu trei  scrumbii afumate, un preot și două dansatoare  pe sârmă ghimpată cu care încinse o horă . Se înțelege de la sine că la dans nu participară scrumbiile și popa, acesta din urmă fiind   preocupat  cu înmormântare urgentă.

 

Închirie o cameră în alt cartier deasupra unei discoteci și-și făcu un chepeng prin care se putea strecura cladestin în interiorul localului.

   Noaptea abia aștepta să înceapă programul că el apărea direct în scenă printre stripteuse, contorsionându-se cu un burlan albastru, ajutat și de doi prieteni de pahar care intrau concomitent pe ușă, unul pe un cal alb și altul pe o saltea pneumatică.

   Entuziasmat de băutură, obsesii romantice și avânturi indefinibile, își făcea pâlnie din mâini și arunca spre mulțime un miros de coacăze putrede, după care zbura cu avionul în Australia unde se transforma cinci minute în cangur și alte cinci minute în localnic mascat; lăsa o pancartă pe care scria “ Hai Rapidu’ “  și făcea drumul înapoi, așezându-se la o masă rezervată contra unui bacșiș gras, la care se aflau două scovergi galbene și un climatolog cu barbă.   

       Peste femeia din reclamă  dăduse întâmplător, - ea tocmai ieșea dintr-un  supermarket - și el        se-mpiedicase de un cablu tâmpit de înaltă   tensiune răsărit din asfalt. Chiar înainte de a începe totul își  dădu seama că erau necesare verificări din toate unghiurile. O urmărea către serviciu și la întoarcere la un pas în urma ei, provocându-i căzături   dureroase și vânătăi după care el se uita în sus  sau în altă parte, făcând pe nevinovatul.

  Altfel, nu se căzni prea tare să-i atragă atenția : doar câte-un triplu salt peste vreun tomberon, sau săparea unui șanț ( alături de o echipă specializată ) făcând-o să se chinuie să sară peste crăpătura din asfalt , timp în care el , sprijinit de vreun copac scrijelit își aranja freza sau își mușca degetele visător…

   Prima  întâlnire cu Petronela ( așa o chema pe frumoasa fată ) avu loc  într-un subsol de bloc, nu știa ce căuta el acolo – de fapt căuta ieșirea – iar ea venea dintr-un colț slab luminat   fermecâdu-l puternic cu  o înfățișare smerită, având un smoc galben pe cap , o rochie roșie cu pete verzi,  o lopețică pentru înlăturarea nisipului și trei   litri  de benzină într-o canistră vișinie.

  Sigur că el nu se mulțumi numai cu atât. Într-o seară ,aflat într-un copac de vizavi de apartamenul ei , pe când  își regla binoclul spre fereastra  dormitorului fetei, primi un semnal neașteptat de la tatăl acesteia - pe care nu-l cunoștea -  direct în creștet:" Să nu te mai uiți la fiică-mea cu binoclul  măi scăpătatule! " auzi el vocea interlocutorului său. “Dar cu ce ?” Nu  putea rămâne impasibil la toate astea așa că în prima duminică se deghiză în Joe Napolitană și se duse în piața centrală să vadă ce se-ntâmplă. În felul acesta putea să intre în vorbă mai ușor cu fata, neobsevat. Prima dată trecu o limuzină neagră și lungă de unde se auzeau cântece deșucheate   iar prin geamurile  deschise ieșeau picioare de femei agitate. Apoi apăru un ministru al transporturilor călare pe un cal nervos, ținând în mână un pergament de pe care citi o ordonanță de urgență (să nu întrebați cum putea un cal să țină în mâini un pergament, că e  inutil . Orice pergament se distruge în timp.)

   Avu noroc s-o depisteze prin mulțime dar când se lupta s-o ajungă din urmă se-mpiedică de țeava unei carabine : “ Băi mascatule, dacă te mai ții  după fiică-mea …Nu vezi că ai nume de lac ?! ” Sigur, era tatăl fetei. Dar de unde aflase cum îl cheamă ?

  Razelm se hotărî să se pregătescă serios de cucerirea fetei (și a tatălui ei) încuindu-se în cameră și încordându-se  din toate puterile , cu o sutană neagră pe el, o bicicletă , trei pachete de unt rânced și două maimuțe albastre pictate pe peretele dinspre sud. Dar într-o zi când ieșise să-și cumpere țigări, găsi la întoarcere ușa sigilată  fiindcă nu plătise chiria și nici impozitul pe venitul global.Nu se mai dusese nici la serviciu – nu le putea face pe toate – așa că se trânti frânt de oboseală pe niște baloți de paie dintr-o remorcă de tractor și adormi.

Se trezi în pielea unei ființe păroase și musculoase căutând din priviri în toate părțile fără rost. Locul era o poiană de la poalele muntelui, cu copaci și tufișuri din loc în loc și o iarbă minunată,de-ți venea s-o mănânci.și   pentru că tot îi era foame  înghiți cu nesaț câteva smocuri verzi, după care se duse la râul din apropiere să-și potolească setea. Dar asta nu era tot, fiindcă îi era și somn. Nu avea însă unde să se culce. Plecă grăbit ( să nu-i  treacă somnul ) în pădurea din apropiere și alese niște bușteni  căzuți   de aceiași mărime pe care îi legă unul de altul cu niște liane astfel încât făcu niște pereți, fără nimic deasupra în interiorul cărora se culcă grăbit fiindcă mai avea doar puțin somn. Razelm se trezi și vru să pregătească masa. Dar nu știa care masă să o pregătescă, pe cea de seară , de noapte sau  de dimineață. Și nu avea nici față de masă. Fața lui era  ca de ceară. Era  încurcat peste măsură și-i lipsea și nevasta care să-l îndrume sau măcar să măture pe jos. De fapt, ce nevoie avea el de nevastă când o avea pe Petronela  în gând? Trebuia să mănânce și să se întărească, să prindă putere fizică și politică. Se apucă de vânat și nu-l lăsă până nu-l trânti la pământ și-l făcu sarmale. Îi plăcea să jumulescă găinușele de munte și să pescuiască. Deseori stătea rășchirat în mijlocul unui pârâu vijelios din susul muntelui,unde cu pantalonii în vine cernea nisipul de la fundul apei,complet absorbit încât uita și de masa  de seară pe care lăsa mereu grămezi de păstrăvi vii care nu-și mai încăpeau în piele de nervozitate și pocneau pe rând cu zgomot, fâlfâind ca bășicile de porc dezumflate.

Totuși nu mai putea continua așa. Pierduse prea multe în viață : slujbă, familie, casă. Așa că intră în politică și deveni primar în Otopeni, unde primi o casă de protocol. Făcu recurs în anulare și se trezi cu o grămadă de bani în cont de la partidul de guvernământ.

Își transformă casa  în vilă  cu piscine și menajere una și una , de care profită  imediat închiriindu-le unor turiști deșucheați  pe care-i spiona  parțial printr-un tub de tablă   zincată cocoțat pe o scară a măgarului formată împreună cu doi vecini și-o girafă de plastic,  iar pe de altă parte folosind un metru de  tâmplărie care se-ndoia mereu de la mijloc. Își instală apă caldă și rece, gaze cu tenacitate, o țeavă de eșapament cu ramificații în Bulgaria, Internet și două capre de muls lângă noptieră.

Se hotârî la măsuri decisive pentru a-și demonstra originea nobiliară. În sera pe care și-o amenajase,  cu 24000 de specii de plante exotice, Razelm își constitui propriul arbore  genealogic, cu mult efort și pământ de flori. Porni de jos în sus de-a lungul trunchiului gros și solzos, atârnându-și de primele crengi pe părinții săi, apoi  pe sora sa Amara din Râmnicu-Sărat, pe fratele său Babadag din Baba Novac, pe vărul Neanderthal din Germania și înaintă mai sus, unde-și instală bunicii și străbunicii. Neavând toate informațiile ca să poată impodobi  pomul, se duse   la primărie și  scormoni  prin hârțoage vechi, apoi se-ntoarse acasă și făcu  săpături cu un  buldozer chiar în curtea casei sale. După mai multe ore de lucru intens reuși să facă o galerie destul de  lungă, ajungând în Peștera Urșilor din județul Bihor, unde găsi  o grămadă de oase și un medic veterinar care-i  eliberă - contracost - un certificat  de identificare a ascendenților săi. Cu   oasele respective bine sortate pe specii se-ntoarse la arborele său, pe care-l completă    corespunzător. Se-ndepărtă câțiva pași să poată avea o privire de ansamblu și descoperi printre crengi un  înaintaș  foarte înalt și roșu-n obraji - paharnic la curtea lui Petre Șchiopul, un oltean cu privirea șasie din vremea lui  Herodot , un gladiator din timpul lui Marc Antoniu...

 Cu demersuri complicate, împletind diplomația cu șantajul, inocența cu insistența prostească , reuși     să-și invite iubita și pe tatăl ei - fata  nu avea mamă fiind descendenta directă a unei mătuși din Sărindar - acasă la el, să-și etaleze  familia și strămoșii. Razelm constată că pe măsură ce făcea prezentările, succesul și faima lui creșteau vertiginos. Își freca mâinile (de fericire) și-și dezbrăca iubita din ochi, fără a se jena de tatăl ei - ce mai , era a lui, toată. Pe măsură ce avansa în arborele genealogic, respectiv tot  luând-o pe crengi în sus, dădu la un moment dat nas în nas cu o maimuță  roșcovană și păroasă, care-i scuipă în cap coaje de semințe de dovleac." Tinere, imi pare rău, dar dacă ăsta îți e strămoșul ..."spuse tatăl fetei." Nici, pomeneală, nu vă luați!  După el,o fi fugit de la grădina zoologică ! Nici nu știe să  articuleze vreo silabă  " zise repede Razelm . " Ce vorbești , măi urâtule ! " spuse   atunci  maimuța .

Și au căzut cu toții pe gânduri , cu un zgomot asurzitor...

 

respiro©2000 All rights reserved.