proza
poezie eseuri arta film
 

                       

Dans contemporan în România

 de Eugenia Anca Rotescu

 

"outcome", coregrafia Manuel Pelmuș, interpretarea Eduard Gabia, foto: Sorin Lupșa 

           O simplă trecere în revistă a stării dansului contemporan în România și-ar asuma riscul de a fi seacă și plicticoasă, contînd însă pe aceea că va induce sentimentul unei vieți culturale bogate și a unei societăți cu apetit pentru dansul contemporan. Asta dacă am scoate lucrurile din context. Ceea ce nu e foarte greu, întrucît nu despre context e vorba aici, ci tocmai despre absența totală a acestuia, moștenită, așa cum afirma de curînd Cosmin Manolescu, unul dintre liderii de grup ai tinerilor dansatori din România: "dansul contemporan era reprezentat, la ora debutului nostru, de o generație de coregrafi maturi - Miriam Răducanu, Raluca Ianegic, Adina Cezar, Sergiu Anghel, spre a aminti numele cele mai sonore. După ei, există însă un gol de cel puțin douăzeci de ani, iar regimul comunist este răspunzător de asta.". Dar lipsa contextului este și întreținută, dat fiind c㠓această artă, apreciată și subvenționată în străinătate, la noi, în România, oficial, nici măcar nu există”, după același Cosmin Manolescu.

Punctul zero plus/minus zece ani

“Practic se pornește de la zero. Dansul contemporan nu are sedii, nu are logistică, nu are nici un fel de sprijin. Și asta se resimte puternic, mai ales acum, într-un moment în care economia românească se află într-o criză economică profundă. Totuși, dansul contemporan se dezvoltă lent, dar continuu și aici este un punct foare important, chiar dacă, după părerea mea, sîntem încă la stadiul de supraviețuire.”

În lipsa firescului sprijin, refuzat însă cu obstinație vreme de mai bine de un deceniu, mișcarea independentă, deși în imposibilitatea de a desfășura o activitate permanentă și susținută, a impus dansul contemporan și a demonstrat că există audiență pentru acest gen artistic. 

"Memorii de vanzare", coregrafia si interpretarea Mihai Mihalcea

  Primele considerații asupra tinerei generații aparțin criticului Liana Tugearu : "După o foarte scurtă perioadă de înmagazinări și decantări, cîțiva tineri dansatori s-au desprins din companiile existente și au format, la rîndul lor, noi nuclee coregrafice, precum Marginalii, creația din 1992 a patru dansatori-coregrafi: Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea și Irina Costea, sau Terpsichora, condusă din 1993 de Mălina Andrei - din același val centrifug făcînd parte și Răzvan Mazilu, care lucrează în special cu actori. O parte dintre acești tineri, deveniți la rîndul lor profesori la Liceul de Coregrafie din București, au stimulat pe și mai tinerii lor elevi, care au constituit la începutul anului 1996, în cadrul liceului un Atelier, unde-și prezintă propriile creații, alături de cele ale profesorilor lor. În fine, ultima companie apărută tot în 1996 este Studioul DCM, creat de Cosmin Manolescu, desprins din grupul Marginalii.

Ceea ce se poate observa la acest nou val este, în primul rînd, nevoia acută de manifestare a propriei personalități, care constituie motorul desfacerii unor companii și creării de noi grupuri coregrafice, iar, pe de altă parte, existența unui real sincronism între creațiile celei mai tinere generații de coregrafi din România și mișcarea franceză de dans contemporan.", remarca domnia sa în  studiul Experimentalismul în arta coregrafică românească a anilor '60 - '90, apărut în 1997.

Dacă aceasta era situația în urmă cu cinci-șase ani, ce se va fi întîmplat în timpul scurs de atunci? Lucrurile s-au structurat, companiile au devenit fundații, iar astăzi este evidentă o polarizare a noului val în două centre cu obiective complementare.

Proiect DCM, fundația condusă de Cosmin Manolescu, își propunea în 1997 o serie de obiective foarte generoase, dar și foarte generale, anume să atragă atenția, să impună și să promoveze arta coregrafică contemporană romînească și implicit, pe practicanții săi, atît în țară, cît și în afara granițelor. Transpuse în practică, toate acestea au conturat un program care a mediat între activități specifice de manageriat și informare, pe de o parte și dezvoltarea unor proiecte artistice, de cealaltă parte. Alături de ateliere de lucru și cursuri de dans, de participări la festivaluri naționale și internaționale, manifestări de anvergură precum BucurESTiVEST 2001 au izbutit să aducă dansul contemporan în prim planul vieții culturale bucureștene. Recent, au început să fie dezvoltate activități de impresariere în folosul mai tinerilor colegi, precum Eduard Gabia și Manuel Pelmuș, care de altminteri au primit "statutul de coregraf-asociat al fundației Proiect DCM. Este o încercare de profesionalizare și sprijin direct acordat foarte tinerei generații de coregrafi. Abia au terminat liceul, dar promit să devină niște coregrafi importanți ai momentului imediat următor." (Cosmin Manolescu). Întreaga activitate de la DCM este apreciată de Vava Ștefănescu drept "semnale repetate pentru o bună așezare a percepției dansului contemporan în societatea românească. Încă un punct foarte important marcat acolo a fost contactul și confirmarea venite din străinătate, fapte ce validează cumva mișcarea coregrafică tînără".

Celălalt pol îl constituie Centrul MultiArtDans, înființat în 1999 și condus chiar de Vava Ștefănescu. Scopul urmărit și clar formulat încă de la început este "integrarea cu drepturi egale cu alte arte a dansului contempoarn în cultura românească". În timp, au apărut necesarele clarificări. Existența unei scene, a unei săli de spectacol a făcut din MAD un adevărat laborator de creație, care a "reușit să instaureze un regim de liberatate creativă și un minim de confort artistic și infrastructural" (Vava Ștefănescu). Structură dezvoltată pe orizontală, cu departamente independente ca organizare, concepție și strategie de aplicare, Centrul a desfășurat în 2001 – 2002, prima stagiune permanentă de spectacole de dans contemporan. Recent, acestea au încheiat un parteneriat a cărui probă de foc avea să fie mult mai sus pomenitul INDEPENdans.ro, festivalul concentrat de-a lungul unei singure zile, 28 Aprilie. Acesta a constituit un bun prilej de evaluare a mișcării independente de dans contemporan. Dincolo de orice considerații estetice, programul a dat măsura reală a forței dovedită de această mișcare în a se organiza pentru construirea și derularea unui eveniment de oarecare amploare totuși, în pofida duratei scurte. Calculul aritmetic arată că au fost prezentate 14 lucrări coregrafice, dintre care 3 în premieră, plus 11 manifestări adiacente. Au participat 9 coregrafi și 25 dansatori. Acestora li se adaugă, uneori prin suprapunere, staff-ul festivalului, compus din 11 persoane și circa 5 voluntari.

 

Ziua INDEPENdans.ro  

Înainte de toate, senzația bună de normalitate pe care o regăsești peste timp chiar și în pseudo-fișele de la maratonul de atunci. Începi cu Private Show, matineul de la Clubul Green Hours 22. Cosmin Manolescu dansează numai pentru tine. Ți se oferă; ''15 minute disponibil la preferințele și imaginația ta''. Te invită ''să simți cu aceeași intensitate cu care simte el''. Prin urmare, ieșirea spectatorului din anonimat. Relația s-a personalizat de o manieră atipică. Greu de exprimat în cuvinte. Insiști puțin pînă obții o declarație. ''Am intrat cu teamă. Era ca și cum aș fi mers la o spovedanie cu nu știu ce fel de mărturisiri. A fost, de fapt, un joc interactiv. Eu a trebuit să aleg muzica, atmosfera, costumul. Dificile alegeri! Cosmin e minunat, chiar m-a servit și cu un ceai. Relația se formează strîns în cîteva minute. Încărcătura emoțională este extrem de mare. Am fost captată. E o experiență cu totul inedită.'' (Irina Bara)

Cosmin Manolescu în Private Show 

A urmat apoi secțiunea La lumina zilei, desfășurată în varii spații: piațete și curți, scuaruri și străzi. Cronologic, primul a fost Corpul prin oraș – un street-dance-performance. Concepția - Eduard Gabia, asociat în interpretare cu Maria Baroncea. Atitudini citadine: de la nonșalanță la provocare; de la impasibilitate la indiscreție; de la absență la flirt; de la cerul liber la universul închis. Acuitatea observației și acuratețea redării. În contrapartidă, Dicționarul de dans. Opera magna a coregrafului-autodidact-romancier-vicepreședinte al asociației-foștilor-nemembrii PCR - etc -etc. Publicat recent la Editura Dacia cu sprijinul (și girul!?!) Ministerului Culturii și Cultelor. Amendat prompt și cu umor într-un happening spectacol-lectură în Piața Universității. Aberații și greșeli flagrante, amănunte nesemnificative și bîrfe de doi bani taxate în tot atîtea lecturi sugestive. Mulțumesc, Manuel Pelmuș, pentru timpul și dioptriile salvate. Mai plăcută la lectură ar fi o broșurică după talk-show-ul cu partenerii de viață ai dansatorilor și coregrafilor independenți. Organizat tot la Clubul Green Hours 22 și moderat cu... moderație de Raluca Ion, reporter al revistei Dilema. Discuții aproape libere, nespecializate, fără pretenții de rigoare, nu foarte exact structurate. Structurabile însă într-o radiografie a universului de dincolo de scenă al tinerilor noștri dansatori. Caracterizări: persoane creative, sensibile, expresive, receptive. Incursiuni în intimitate: jocuri casnice cu și fără dans, improvizații de apartament, stressuri și metode de destindere. Ieșiri în societate: indivizi reținuți, modestie, nu se exhibă, nu prea dansează în discoteci din respect pentru actul profesionist. Relația de complementaritate cu cei din profesii tangente, precum regia sau actoria. Păreri. O lume a dansatorilor în România nu există. Dacă există e foarte, foarte mică. Și fragmentată, pe deasupra. Autoevaluare: partenerul de viață devine poate un spectator avizat, dar rămîne, esențialmete tot numai un spectator-admirator al dansului. Al celor pentru care dansul e însăși rațiune de a fi. De la cele mai fragede vîrste. Atunci, el înseamnă program școlar și formă de joacă, gînduri exprimate în desene și în fraze. De asemenea, cele mai prețioase fotografii din albumul personal. Etalate, îmbinate, constituie savuroase Sandwich-uri proaspete umplute cu dans. Și mini-trupa de dansatori-sandwich. Și marșul lor vesel prin oraș. Cu indicații rostite la portavoce. Și executate liber, în improvizații scurte. O oră de specialitate non-conformistă. Mateia Săndulescu și elevii Liceului de coregrafie ''Floria Capsali'' mută sala de curs în curtea Institutului Francez și mai departe, pe străzi pînă la Centrul MAD. Acces la atmosfera laboratorului. Antrenament corporal și metode de declanșare, de dezvoltare a imaginației. Teme de lucru. Exploatarea fiecărui segment al trupului. Impulsul energetic transmis de partener. Evoluția aceleiași mișcări, trecută din solo-uri în duete și scene de grup. Motive de improvizație. Verbe. A tăia. A aluneca. A îngheța.

Scurtă privire de ansamblu asupra manifestărilor din spații neconvenționale. Variate, ingenioase, bine punctate. Reacția trecătorilor rămîne încă extrem de timidă. S-ar impune un marcaj mai puternic, mai vizibil al evenimentelor și spațiilor. Strada se cucerește cu eforturi susținute. Dacă tot am redevenit pentru o clipă raționali, e momentul pentru un Discurs despre dans, susținut de Răzvan Rădulescu la Insitutul Francez. În fond, percepții personale din perspectiva regizorului de operă, a scriitorului și scenaristului de film care este. Retrospective, primele amintiri  cu Magdalena Popa  în ‘Pasărea de foc’ și ‘Motanul încălțat’. Reorientarea gustului înspre dansul contemporan. Esența lui aflată în tipul de control asupra ritmului, în marcajul ritmic, în suita de antecedențe și consecutivitate ritmică, în eliberarea totală de postură. Asimilarea abandonului complet ca semn al controlului complet asupra corpului. Considerații despre etape ale evoluției tinerei generații, evidențiate în setul de videocasete dans.ro.
Caleidoscopul se învîrte amețitor mai departe. Altă fațetă: secțiunea În lumina reflectoarelor, coordonată de Florin Fieroiu. Spectacolele și manifestările adiacente de la Centrul MAD. Crochiuri de gînduri și/sau stări. Impresionantă premiera Bonus, semnată de Eduard Gabia. Semnale luminoase pe traseul de suferință minte-inimă-sex, comentate muzical de un părinte cinic și iresponsabil. Acumulare de tensiuni apăsătoare. Promițător debutul coregrafic al Valentinei de Piante - Acesta nu e un jurnal. Tema, relația mamă-fiică, puțin exploatată în alte lucrări. Combinație bună de scurte pantomime, lucru cu obiecte și dans. Senzație de energie care se transferă dar se și pierde. Se stinge, sentimentul matern obosește. Incitant Florin Fieroiu cu Human Installation. Șapte alveole în care pulsează simultan, dar diferit, un unic sentiment, iubirea. Fericirea e altă poveste. Atenție! Cosmin Manolescu revine în calitate de coregraf. Cu producția F, de la Teatrul de Balet ''Oleg Danovschi'' din Constanța. Femeia în patru ipostaze: intelectuală, bucătăreasă, gospodină, senzuală. Pînă la urmă, patru fațete ale feminității. Reunite în melosul german interbelic. Complexitate. Alt debut coregrafic - Ioana Macarie cu Astăzi la orele 19,00... Structuat atent, cu solo-uri distincte pentru cele trei interprete. Și ingenioase treceri. Andreea Duță se detașează. Stil mai acrobatic, desprinderi mai ample de la sol. Alteranță rapidă între planul vertical și cel orizontal. Exemple semnificative despre o seară cu adevărat densă în evenimente. Frază cu valoare de privire de ansamblu.
Cosmin Manolescu în Human Zoo,

coregrafia Marie Gabrielle Rotie

foto: Sorin Lupșa

 

Generația

 

Pun oare toate acestea în evidență existența unei generații? Și, mai mult decît atît, se consideră ei înșiși ca formînd o generație, dincolo de argumentul că marea lor majoritate - Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, Vava Ștefănescu, Cosmin Manolescu, Alma Munteanu, Olguța Maier... -  au absolvit Liceul de Coregrafie in anul 1988?

"Da, hotărît lucru! O generație caracterizată prin verbul 'a face', printr-un soi de oportunism pozitiv, dacă pot să spun așa. Într-adevăr, am știut să profităm de micile platforme și deschideri create de generația dinaintea noastră, căriea îi datorăm extrem de mult în ce privește formarea noastră", spune Vava Ștefănescu, unul dintre catalizatori, alături de Cosmin Manolescu.

Sub aspect stilistic, lucrurile sînt mult mai nuanțate. Se simte contactul cu mișcarea coregrafică europeană, influențele diferitelor școli, predominantă fiind cea franceză, informațiile, lecturile și preocupările diferite. Unitatea se regăsește însă în aceea că "e o generație care știe să caute și care nu se oprește din căutare. Ar mai trebui vorbit despre o tendință către lucruri mai seci, poate mai fruste, despre absența artificiului. Cu toate acestea, creațiile noastre conțin adevăr, adevărul artistului. Apoi, extrem de importante sînt pentru noi reacția publicului, implicarea publicului, dialogul. Uneori chiar direct. Mihai Mihalcea are o lucrare în care dialoghează cu publicul, i se adresează verbal! Desigur, sînt și aici recognoscibile niște influențe, dar nu ne temem de ele, nici nu le negăm. O altă trăsătură ar fi minimalismul, intimismul, atenția deosebită pentru imagine" (Vava Ștefănescu). Există printre ei  coregrafi care au ales alte drumuri, precum Mălina Andrei, care face strict numai mișcare scenică pentru spectacole de teatru sau ca Răzvan Mazilu, care s-a orientat către teatru-dans. Aici, părerile sînt împărțite. Cosmin Manolescu apreciază că "măsura exactă a unui coregraf stă în lucrul cu dansatorii", în vreme ce Vava Ștefănescu crede în "contacul cu alți artiști, în echipe artistice, eventual multidisciplinare. Păstrez o bună amintire experienței cu Andreea Mincic și Sorin Romanescu într-un spectacol ce îmbina trei componente: plastică, muzicală și coregrafică. Tendințele în cultura contemporană, impactul internetului, interferențele, noile forme de artă îmi întăresc această convingere." Dincolo însă de orice, un merit incontestabil  revine acestor producții. Ele au pus în evidență existența unui solid segment de public, amator de astfel de spectacole. Mai mult, au deschis sălile de teatru pentru reprezentațiile de dans contemporan, înlesnind astfel transferul de spectatori de la un gen la altul. Spectacolele realizate de Răzvan Mazilu au contribuit din plin. Dama cu camelii după Alexandre Dumas-fiul, Vorbește-mi ca ploaia și lasă-mă să te ascult după Tennessee Williams sau mai recent, Îngerul Albastru după Heinrich Mann au drept numitor comun o construcție unitară care integrează elementele de teatru, cele de dans și chiar muzica live într-un ansamblu de nedisociat. Teatrul-dans presupune tocmai acest echilibru absolut între cei doi termeni, topirea pînă la contopire, fuziunea perfectă între cele două genuri. Cratima obligă. Întîlnirea între actori și dansatori se produce la mijlocul unui drum care poate realmente să unească cele două arte. Ceea ce conduce la o substanțială îmbogățire a mijloacelor de expresie a artiștilor implicați, fie ei actori sau dansatori. Toate acestea se regăsesc în Îngerul Albastru de la Teatrul Odeon și constituie baza de lucru a unui rafinat spectacol de tip cabaret. Dramatizarea, semnată tot de Răzvan Mazilu, are meritul de a ține cont de trei aspecte: datele specifice ale unui spectacol de gen; romanul Profesorul Unrat lui Heinrich Mann și celebrul film realizat de Josef von Sternberg în 1929. Varianta scenică propusă optează doar pentru dezvoltarea temelor principale ale romanului. Firul narativ creionat devine un bun suport dramatic, care își asumă atît personajele cît și background-ul menționat. Răzvan Mazilu nu se ferește de memoria culturală a spectatorului: face trimiteri și aluzii la film, la epoca în care a fost turnat, la moda și mijloacele timpului. Se situează însă într-o perspectivă contemporană. Or asta înseamnă că, deplin conștient de valoarea artistică a peliculei, nu absolutizează totuși, ci comentează scenic cu eleganță, chiar ușoară nostalgie dar și blîndă ironie. Îl ajută scenografia și costumele - Irina Solomon și Dragoș Buhagiar -, consonante și inventive, riguroase și pline de culoare. Maia Morgenstern, ca prezență, îmbinare de forță și senzualitate este o replică peste decenii a faimoasei sale predecesoare, Marlene Dietrich. La fel, coregrafia creată pe  muzica și textele originale ale filmului este adaptată unei trupe restrînse și diferit calibrată, în funcție de datele fizice și nivelul de performanță al actrițelor. Concepția dansurilor găsește măsura potrivită între profesionism și ceea ce trebuie să fi fost - și continuă să fie - un așa numit ''program artistic'' dintr-un local de provincie, oricît de renumit ar fi (fost) el. Diferențele sînt asumate și exploatate ca atare, lor adăugîndu-li-se, prin expresivitatea sa aparte, George Călin - clovnul mut, care face un contrapunct extrem de inspirat. Permanenta surpriză și ritmul alert țin atenția trează, pînă într-atît încît deformează prin condensare percepția asupra duratei reprezentației.

Revenind pe tărîmul strict al dansului contemporan și tot la aspectul stilistic, ajung la cei mai tineri: Eduard Gabia, Mateia Săndulescu, Ioana Marchidan, Andreea Duță, Manuel Pelmuș ș.a. Aceștia sînt considerați o prelungire firească generației ’88, întrucît le-au fost, le mai sînt încă elevi și oricum nu îi despart decît maximum șase ani. Totuși, diferențele se fac simțite."Sînt niște puști foarte dinamici, percutanți și incisivi. Cu siguranță sînt în mod pozitiv foarte influențați de ceea ce se întîmplă pe scena internațională. Spectacolele lor sînt bine ancorate în postmodernism, în conceptualism. Sînt mult mai implicați în ceea ce se întîmplă astăzi, mai atenți la realitatea din jur" (Cosmin Manolescu). Noul val este stimulant și vine să alunge sentimentul de singurătate resimțit destul de mult timp, adăugînd elemente într-o mulțime nu foarte numeroasă.

 

Peisaj bucureștean

 

Deocamdată mișcarea de dans contemporan se cristelizează, încet dar sigur, numai în București și mai cu seamă, în întreprinderi independente. Asta, în pofida dificultăților întîmpinate și recunoscute ca atare de Răzvan Mazilu, spre exemplu: ‘Chiar și pentru o companie cum e Contemp, din cadrul Teatrului de Operetă Ion Dacian e foarte, foarte greu. Deși primește o subvenție! Atîta cîtă e ea, extrem de mică..’ Sau a scepticismului exprimat de Cosmin Manolescu: ‘Nu cred, în condițiile actuale, în șansele unei companii independente, după toate regulile, așa cum ar trebui ea să existe. O companie presupune un spațiu de repetiție disponibil, un buget care să-ți permită să angajezi artiști, dansatori pe perioade de cel puțin trei - patru luni. Mai înseamnă existența unui buget pentru producții și nu în ultimul rînd, un spațiu în care să-ți prezinți producțiile, adică un teatru de dans contemporan. În situația în care un coregraf contemporan e obligat să închirieze sala de spectacol pentru reprezentații și de cele mai multe ori să-și încropească spectacolul pe banii proprii, nu cred că se poate vorbi despre o companie de dans contemporan independentă și profesionistă.’ Și mai sînt și alte aspecte de luat în considerare, fiecare cu plusurile și minusurile sale: ‘O companie de profesoniști ar fi foarte bună, privită ca atitudine față de dansul contemporan. E bine să ai 10 -20 de posturi fixe, plătite de stat și coregrafi invitați sau acceptați în urma unor concursuri pe proiecte. Altminteri însă mă gîndesc că la nivel stilistic, compania ar avea mult de suferit. Trecerile de la un stil de lucru la altul, de la o estetică la alta, de la un limbaj la altul sînt năucitoare. Mi-e teamă, cu un termen popular,  că s-ar putea să iasă o varză.Cred că acum nu e posibilă decît întîlnirea strict pe proiect. Mă tem de închistarea într-o structură fixă. Nu am găsit, eu cel puțin, formula care să permită unei structuri fixe să fie liberă, să se poată recicla înăuntrul ei. Și mai e ceva. În general, nu sînt de acord cu sistemele fixe. Îmi plac acele sisteme care dau repere, puncte de plecare și rigoarea necesară să sari mai sus. Mai degrabă, poate că aș face o companie cu neprofesioniști, din ex-cursanții de la MAD. Desigur, altele ar fi obiectivele și țelurile la nivel artistic. E cu totul altceva.’ (Vava Ștefănescu). Pînă la urm㠓riscul este orizontul celui care alege calea dansului contemporan. Pe de o parte există avantajul libertății de acțiune, iar pe de altă parte dezavantajul constrîngerilor materiale. Dar tot a lui și plăcerea de a alege cum vrea să se manifeste, tot el are avantajul de a face parte dintr-o "lume" mai deschisă și tolerantă, mai aproape de spiritul prezentului. Are șansa să rămînă viu, într-un sistem creat chiar de el, departe de structurile pietrificate. Altminteri, îl așteaptă un repertoriu prestabilit într-o companie de balet în care devine mașină de dansat la placul discutabil al unui oarecare director și este, de cele mai multe ori, redus la calitățile sale fizice. Am traversat, mai întîi experiența cu Grupul Marginalii, înființat în anul 1992, împreună cu Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Irina Costea. A fost  primul grup independent de dans contemporan din România postrevoluționară, care însă s-a dizolvat în 1997. Acum am imaginat un proiect-companie al  "gesturilor mărunte și tandre", numit Solitude Project. In prezent, aceasta este umbrela sub care îmi desfășor proiectele artistice”, afirmă Mihai Mihalcea din postura de unic administrator pentru al său Solitude Project.

Vava Ștefănescu și Florin Fieroiu 

Mai există și varinta cu puterea rezultată din unirea forțelor. Optimismul lui Răzvan Mazilu este dătător de speranțe, deși “e destul de bine cunoscut în lumea artei faptul că dansatorii se împart în două mari categorii: dansatori de clasic și de contemporan, care nu prea se iubesc. Tocmai aici intervin Galele de la Odeon. Ele vor să demonstreze că aceste două genuri și altele pot coexista, pot sta împreună pe aceeași scenă, se pot potența reciproc, se pot îmbogăți una de la alta. Mă gîndesc, în primul rînd, la ceea ce putem să facem noi înșine. Prin programul pe care-l coordonez, inițiat de Alexandru Dabija și susținut cu extraordinară energie de doamna Dorina Lazăr, mi-am propus să aduc în atenția publicului încă o dată situația dansului din România, fie că e clasic, fie că e contemporan sau chiar tradițional. Se numesc Gale Extraordinare ale Dansului, nu din dorința de a epata sau din orgoliu, ci pentru că sînt ieșite din ordinea (ne)firească a spectacolelor de dans.

  Dans la Odeon e un proiect în care încercăm să nu discriminăm. Mi-am propus,să invit pe toată lumea, să aduc dansatori și coregrafi din toate generațiile și de facturi diferite. E foarte important, mai ales acum, la început de secol, cînd se manifestă puternic aglutinări dar și alunecări către limbaje care se împletesc, tendințe sincretice în arte. Se regăsesc în spectacolele occidentale și apoi este și ferma mea convingere că acest sincretism al artelor e trăsătura definitorie a epocii postmoderne.”

 Deschideri se manifestă și în zona teatrală, mai timid la unii, aproape programatic la alții. Fundația Toaca intră în cea de-a doua categorie. Atelierul de teatru și dans african susținut de dansatorul și coregraful francez Koffi Koko, organizat cu sprijinul Institutului Francez, al Ambasadei Franței  și AFAA, este doar cea mai recentă expresie a acestei deschideri. În viziunea Nona Ciobanu, workshop-ul deschis, în egală măsură, dansatorilor și actorilor “este o formă de învățămînt artistic intens, profound și exigent, într-o atmosferă deschisă, în care lucrul devine o bucurie”, întrucît are drept scop ‘să focalizeze prezența interpretului, folosind o gestică de inspirație africană, teatrală, precum și alte tehnici care tind spre universalitate. Aparte de improvizație și compoziție coregrafică, ne vom concentra asupra ideii de metamorfoză. Transformările personajelor își vor găsi expresia prin gestică și limbajul trupului. Gestualul, mișcarea lentă, cea accelerată, corpul în integralitatea sa, în toate sensurile mă interesează, pentru ca ei să dobîndească o deschidere fizică, să-și simtă corpul cum se trezește. Dansul nu e numai fizic. Cred că omul operează în dans cu trei corpuri: corpul fizic, corpul-memorie și corpul-spiritual. Inevitabil, atunci cînd faci dans, ajungi la ceva, la un dat spiritual. Nu poți rămîne la nivelul corpului fizic, pentru că dansul însuși te duce spre ceva spiritual. Iar memoria este intermediarul între cele două, întrucît corpul-memorie este purtător al istoriei ființei, al originii sale, dar și a societății, a mediului. Corpul-memorie este purtătorul acestor informații, iar împreună cu corpul fizic realizează acea manieră proprie fiecărui dansator. Cele două ajung să se reunească și abia apoi, după ce au parcurs drumul împreună, atunci dansatorul își poate pune întrebări fundamentale Substanță, esență, densitate,în afara acestor termeni, nu cred că se poate face artă adevărată. Indiferent dacă e teatru sau dans.” (Koffi Koko)

 

Tabloul național

 

Despre o mișcare la nivel național nu se poate vorbi încă. Există cîteva nuclee în țară, fie tot în întreprinderi independente - Fundația Coregrafică Română de la Iași, fie în instituții, precum Teatrul de Balet Oleg Danovski de la Constanța, ori în proiecte personale - Livia Tulbure de la Cluj. Forme incipiente, în opinia lui Cosmin Manolescu, însă suficient de dezvoltate, după părerea Vavei Ștefănescu, încît să conducă, în viitorul apropiat, la formarea unei axe București - Constanța - Iași. Și asta, în perspectiva unei rețele naționale!

La Constanța, e vorba despre un teatru integrat sistemului instituționalizat, ce și-a demonstrat constant interesul și disponibilitatea de a produce spectacole de dans contemporan. Gigi Căciuleanu a fost invitat aici în mai multe rînduri, să danseze, să-și prezinte propria companie din Franța, dar și să lucreze. Astfel  s-au născut memorabilele spectacole Mozartissimo și Requiem. Pe afișul stagiunii trecute avea să apară, în premieră absolută, numele unui coregraf din tînăra generație, Cosmin Manolescu și al său spectacol F.

             Fundația Coregrafică Română de la Iași este o instituție independentă cu un program și o strategie proprii, chiar dac㠓dispariția prematură a fondatorului său, Dan Brezuleanu, a afectat amploarea strategiei inițiale. Intre obiectivele sale a stat și stă în continuare pe prim plan asigurarea continuității festivalului internațional de creație coregrafică EuroDans de la Iași cu periodicitate anuală (octombrie) și organizarea secțiunii concurs o dată la doi ani. Celelalte obiective și programe ale Fundației caută să acopere nevoi stringente precum: afilierea la rețelele de organisme și instituții naționale și regionale care au ca principal scop promovarea și dezvoltarea dansului cult, cu ameliorarea condiției dansatorului profesionist; la menținerea parteneriatelor locale actuale și identificarea unor parteneri noi, atît din cadrul instituțional cît și din sectorul independent precum și la identificarea și asigurarea unui circuit de comunicare necesar mobilității artistului coregraf și dansator.” (Nina Brezuleanu). Timp de un deceniu, festivalul EuroDans a pus în evidență o formulă managerială viabilă, dar și măsura în care autoritățile guvernamentale și locale s-au implicat.

 

Ultima chestiune

 

Acestea fiind date, se pune întrebarea firească în ce mod și cum este posibil și acceptabil din toate zonele de ființare ale dansului contemporan  să fie strînse rîndurile întru a spori șansele de afirmare și recunoaștere a breslei. Înființarea unei uniuni de creație este, desigur, primul gînd. Și nu e nou. “Prin anul 1998, demaram un proiect de  creare a unei uniuni, care se chema UNDAR - Uniunea Națională a Dansatorilor din România. Nu s-a întîmplat nimic atunci, dar continui să cred că ea trebuie înființată, însă comunitatea este extrem de mică și de fărmițată.” (Cosmin Manolescu). Iar argumente în favoarea sa există. “Organizarea ne-ar da putere și coerență, pe de o parte, iar pe de altă parte, ar oferi un partener de dialog pentru Ministerul Culturii și Cultelor. Ar trebui să facem însă o unuiune reală. Pînă acum n-au fost decît niște afilieri și răsafilieri, care nu au dus nicăieri. Propria noastră structură ar putea avea măcar un cît de mic ecou. Prin intermediul ei poate că am izbuti să ne afirmăm intențiile și necesitatea!” (Vava Ștefănescu). Ceea ce ar evita ca în continuare ‘"vocea" demersului profund democratic venită din această zonă a culturii vii să fie sufocată de o multitudine de "frecvențe parazite" (Cristina Iliescu). Cu o condiție. “Asta numai dacă sîntem uniți și dacă în fruntea acestei structuri este o persoană, chiar o personalitate, în toate sensurile, dornică realmente să apere interesele breslei” (Răzvan Mazilu).

Private Show

Chestiunea rămîne deschisă și, îndrăznesc a zice, mai actuală ca niciodată. Recent, a fost elaborată Platforma program (în cinci puncte și multe subpuncte) a comunității dansului din România . Au aderat, încă de la început, principalii reprezentanți ai acesteia din sfera administrativ-creatoare plus critica de specialitate și lista nu s-a închis. Dimpotrivă, sînt așteptați/invitați/bineveniți toți cei care au dorința și putința de a contribui la dezvoltarea dansului contemporan. Rezultatele acestei noi inițiative se vor vedea în timp. Drept pentru care

va urma     

                                       

 


respiro©2000-2002 All rights reserved.