proza
poezie eseuri arta film

FLUTURE

       

  de Cornel Mihai Ungureanu

       

 

Știa că o vor găsi. Îi văzu de departe apropiindu-se. O văzuseră și ei, plaja era pustie. Se întinse la loc în iarba pîrjolită ce mai păstra încă mirosul de mușețel, la marginea nisipului, sub salcîmul uscat. Printre crengile lui negre privi Golul.

                                       

***

        Își amintea bine dimineața cînd începuse totul. Deși, altfel, nu avea o memorie prea bună. Se trezise devreme. Își băuse cafeaua în bucătărie, ascultînd la radio emisiunea matinală. Poliția rutieră îndemna șoferii la o conduită preventivă. "Stop! Acum trec eu! Sună clopoțelul!" spunea un glas zglobiu de copil. Urmase vocea pițigăiată a unei profesoare de gimnastică: "Întinde, împinge și un doi trei, întinde, împinge și un doi trei. Respirați adînc..." Corina făcuse și ea mișcările de înviorare, apatic, zîmbind. Plecase la Universitate din timp. Avea curs cu Aristide cel rău, un prof exigent, ursuz, care păstra cu studenții o relație distantă, impersonală. Nici un comentariu de-al lui nu ieșea din domeniul cursului pe care îl preda: statistica. Materia era și ea greoaie, anostă. La Aristide picau cei mai mulți. Studenții nu îl iubeau. Nu îl iubeau nici profesorii, purtarea lui în cancelarie nu era diferită de aceea de la curs. Nu accepta și nu făcea intervenții. Corina se gîndea la profesorul Aristide ca la un cățel urît cu care nimeni nu vrea să se joace. Singurătatea îl face să devină rău. Ei însă îi plăceau cățeii urîți. Își luase la el lucrarea de licență. Se dusese de cîteva ori să-i ceară sfaturi în legătură cu tema ei, să îi pună întrebări. Chiar dacă Aristide îi răspunsese morocănos, o ajutase, iar ea nu luă deloc în seamă acreala lui.

        Plouase peste noapte. Aerul dimineții era aburos. Corina trecuse pe lîngă stația de tramvai fără să se oprească. Agitația străzii începuse. Tramvaie ticsite duceau muncitorii spre uzinele din marginea orașului. Vînzătorii de ziare și de la micile chioșcuri își făcuseră apariția.  La break on through Corina trecu dincolo.Prin scara unui bloc  ajunse în spate. Putea merge și pe aici la Universitate, pe aleea asta paralelă cu strada, dar atît de diferită. Era liniște aici, cîntau păsările, erau flori și copaci, la doar cîțiva pași de tumult. Găsise un trandafir plin de noroi, cu o urmă de pantof pe petalele roșii. Adunase și cîteva crengi căzute din plopi. O ramură de pin. Era convinsă că pentru ea le lăsase, cineva, în drum. Un fulg care pica dintr-un guguștuc era un semn. O minune. Mai mult timp pierdu cu melcii. Ieșiseră sinucigaș după ploaie. Îi duse spre presupusele destinații, certîndu-i cu glas tare. Apoi găsise pisoiul. Îl auzise mai întîi. Era lîngă un tomberon, țipa din toată inima. Era murdar și plin de pureci, mititel, urît cu jegu' ăla la nas. Fu extrem de fericit de apropierea ei. Nimeni nu-l mai ținuse probabil în brațe. Îl luă cu ea.

        Sala de curs era plină. Tocilarii își ocupaseră locurile în primele bănci. Așteptau dictarea, cu caietele și pixurile pregătite. Acasă vor citi cursul, pentru a-l memora mai ușor în sesiune, vor lua note mari, îl vor uita, vor primi la sfîrșit o diplomă de specialist cu care își vor apropia statutul de stîlpi ai societății. Răzvan o stigă din fundul sălii. "Ți-am oprit loc!" "Nici nu era greu" răspunse ea. El rîse. Acolo, pe penultimul rînd nu se înghesuia nimeni.

        "Ce naiba e acolo?" se speriase el de pisoi. "Cum îl cheamă?" "Dumitru" "Ce jegos e! De unde-l ai?" "De la tomberoane" " Și îl ții la curs? Dacă țipă și te prinde Aristide, te halește!" " Nu țipă" "Și pe urmă? Ce-ai să faci cu el?" Nu se gîndise la asta, dar răspunsul îi veni firesc:"Îl duc acasă"

        Dumitru nu miorlăi deloc în timpul cursului de două ore "fără pauză". Torcea. Corina nu luă cursul. Aici, în spatele clasei, vocea profului abia se auzea. Scrise mai întîi o poezie. Începu o scrisoare pentru un prieten. Se gîndi ce bine ar fi acum la mare, fără nici o grijă, alta decît să stea întinsă pe nisip, să asculte țipătul pescărușilor, valurile, să bea cafea, să mănînce hamsii prăjite, să fumeze și să se întoarcă din nou pe plajă, pe drumul de țară, printre ciulini și tufe de pelin. Să construiască un castel de nisip, să treacă un vapor și să o salute sunînd din sirenă. Un timp privi pe geam, trecătorii, stația de tramvai umplîndu-se de oameni.

        Cînd cursul se termină, se întîmplă ceva. Își văzu colegii întorcîndu-și unii spre alții fețele nedumerite. Unii nu auziseră, alții rîdeau pe sub mustață. "Ce-a zis?" "Ce-a zis, mă?" zburau șoaptele, în aerul clasei. "Îl întreb!" zisese Răzvan și se ridicase în picioare. "Domnule profesor, dacă vreți să repetați. Aici în spate nu s-a auzit" În liniștea care se lăsase, vocea profesorului Aristide răsunase limpede, ca și cum ar fi rostit formula de calcul a mediei armonice: "Am spus: cerul e un fluture albastru" "Asta face parte din curs?" întrebă Săvescu, șeful de an cu vocea dulceagă, îndatoritoare cu care se adresa profesorilor ca să pară cît mai interesat. Singurul lui vis părea să fie învățarea oricărui curs picat în mînă. Profesorilor le plăcea asta, dar Aristide îi dăduse notă mică la parțial și Săvescu îl ura feroce. "Trebuie să notăm?" adaugă el, mieros. "Da, face parte din curs. Notați, spuse Aristide, dacă nu țineți minte"

        Pînă la sesiune mai erau două săptămîni. Tot atîtea întîlniri cu profesorul Aristide, încheiate de fiecare dată la fel: "Cerul e un fluture albastru" Studenții făcuseră un salut din cuvintele astea. Le rosteau cînd se întîlneau pe hol, izbucnind în hohote de rîs. "Și-a luat cîmpii, de atîta statistică" Unii sperau să dea examenul cu altcineva. Cu Săvescu în frunte, o delegație se duse la decan. Zvonul se răspîndise în oraș. Se ținu un consiliu profesoral, dar nu se ajunse la o măsură concretă. Grupa Corinei fu prima care dădu examenul cu Aristide. Și ultima. Pe toate bilețelele de examen se afla, după o problemă și un subiect de teorie, o întrebare comună: Ce este cerul? Toți studenții care se prezentaseră la examen dădură același răspuns:"Cerul e un fluture albastru". Aristide îi trecu pe toți. Afară îl aștepta un reporter de la postul local de televiziune, care era și corespondent pentru un post privat cu audiență națională. La știrile de seară, Aristide era cunoscut în toată țara, iar în ziua următoare ajunse din întîmplare pe un canal european, la o rubrică de știri amuzante. Cînd îl internară într-o clinică psihiatrică, profesorul Aristide era un om celebru.

         După o săptămînă, toată lumea îl uitase. Corina îl vizită de cîteva ori la spital. Aristide, puternic sedat, nu părea că o recunoaște. Trecură două luni pînă îl trimiseră acasă. Nu era periculos.

        Aristide locuia într-o casă mare, cu o grădină la fel de mare, pe care le moștenise de la părinți. Stătea singur. Părinții îi muriseră cînd el era încă adolescent. Nici o femeie nu intrase în această casă de ani de zile. O vecină încercase odată, venise cu împărțit, dar Aristide îi ieșise repede în întîmpinare în curte și o ținuse acolo în picioare, pînă cînd ea se hotărîse să plece. Casa îi păru Corinei întunecată și tristă. Ca și cum ar fi găzduit un mort, zi după zi. Aristide nu vorbea. Ea îi aducea mîncare, dar el nu mînca deloc la început. Începu să-i vorbească ea. Îi povestea tot ce-i venea în minte, ce i se întîmplase peste zi. Îi făcea semn cînd era prea obosit. După un timp începu să mănînce, cîte puțin. Uneori era imposibil. Era aspru. Rău. O gonea deși n-ar fi vrut să plece. Se chinuia. Se ferea să recunoască bucuria pe care i-o aducea prezența ei. Corinei îi era milă de el. Deși de vreo două ori o supărase atît de tare încît se gîndise să nu mai vină, se întorsese de fiecare dată. O dată îi răsturnase crăticioarele în care ea îi adusese mîncare. A doua zi îl găsise cuminte, dar pentru nimic în lume nu și-ar fi cerut scuze.

         Nu spusese decît: "Cerul e un fluture albastru". Și oamenii făcuseră din el o epavă.

         La început îi fu foarte greu să vorbească și ea nu-l forță deloc. Cînd veni primăvara, încercă să-l scoată în curte. Nu refuză. Uneori povestea ceva din copilăria lui. De cele mai multe ori nu spunea nimic. Cum ieșise din casă, privise cerul. Și pentru prima dată, zîmbise.

        Cum zilele erau tot mai calde, Corina îl găsea așteptînd-o în curte. Era parcă mai viu, mai prezent. Într-o zi, în timp ce stăteau la masă, îl văzu ridicîndu-se deodată, repezindu-se la o găleată cu apă de ploaie și aruncînd-o spre gardul dinspre curtea vecină. O femeie țipă și începu să drăcuie. Aristide zîmbea mulțumit de sine. Nu-i plăcea să fie spionat. O privea pe Corina mîndru. Nici ea nu-și opri zîmbetul. După un timp în care se foi pe scaun, frămîntat de cine știe ce gînduri, Aristide spuse limpede: "Cerul e un fluture albastru" "De unde știți?" îl întrebă liniștită. " Știu!" răspunse el "Nu știu de unde știu, dar știu!" zise, supărat. "Dar de cînd... De cînd știți? Cînd ați aflat?" Aristide se mai calmă. "Ții minte cînd v-am spus la curs? Prima dată. Cînd ai venit tu cu o mîță și n-ai scris nimic două ore. Știi?" "M-ați văzut?" " He-he! rîse el. Totul se vede!" După ce se amuză de uimirea ei, continuă. " Era o zi frumoasă. Plouase în ajun. Abia am ajuns pînă la poartă din cauza melcilor. Umpluseră aleea. Pe stradă mirosea a mîncare de cartofi, cu mărar și dintr-un nor m-au picurat cîțiva stropi. Și era un nor atît de mic! Cînd am mai privit o dată în sus, dispăruse. Rămăsese cerul albastru și cu cît îl priveam mai mult cu atît înțelegeam mai bine că el nu e decît un fluture și că noi stăm sub aripa lui. Ocrotiți." Tăcu. Corina nu știu ce să-i spună.

        A doua zi îl găsise în camera lui, căzut lîngă pat, fără cunoștință. Era îmbrăcat frumos. Își luase sacoul, avea cravată, se bărbierise. Gemea abia auzit.  "Nu se moare așa ușor!"se încurajase singură. Chemase Salvarea și se întorsese lîngă el. Murise ținînd-o de mînă, ușor, ca și cum ar fi adormit. Ea ieșise în curte. în așteptarea doctorului. Era spre prînz. Un foșnet uriaș, înspăimîntător se auzi și Corina se gîndi că nu poate fi decît suflul unei explozii. Se auziră țipete, oamenii ieșeau la porți, strigînd unii la alții. "A explodat combinatul chimic!" țipă o femeie. Stăteau toți, cuprinși de spaimă. Simțeau pericolul, dar nu știau ce e, de unde vine, cum să se ferească și panica pusese stăpînire pe ei. "Aoleuuu!" urlă o femeie, arătînd cu mîna în sus "Doamneee!". Și atunci toți văzură cerul apropiindu-se înspăimîntător și se prăbușiră la pămînt. Începu apoi să se îndepărteze. Șuieratul deveni mai slab. Se ducea tot mai departe. După un timp pe care nimeni nu-l mai ținuse, rămase din el doar un fluture albastru. Bătu din aripi, pînă cînd dispăru cu totul. Deasupra lor văzură Golul.

 

        Se bucura că ziariștii o găsiseră înaintea serviciilor secrete. Fugise la mare, departe de măsurile speciale de securitate, medicale, ecologice, departe de agitația politicienilor, a oamenilor de știință, departe de agonia omenirii. Se apropiau, cu camerele de luat vederi, cu microfoane și reportofoane, ca o haită. Sigură de ea și puternică, altădată. Destul de speriată acum, sperînd fără să știe ce. Își amintiseră de Aristide. Aflaseră de ea. Îi spusese ceva? Înainte de a muri? De ce fugise?

        Pescărușii dispăruseră. Pe mare pluteau pești morți. Briza mirosea urît. În orașe era și mai rău. Soarele dogorea.  Pămîntul nu mai era un spațiu ocrotit.

        O înconjurară curioși, obosiți. Își făceau și acum meseria, unii cu patimă, alții plictisiți, bucuroși că o găsiseră. Ce le putea spune? De unde știuse Aristide? Ce ți-a spus? Ce urmează? Ce se va întîmpla cu noi? Știi ceva? Ce știi?

        "În ultima zi, l-am găsit îmbrăcat elegant. Își luase sacoul, cravata, era bărbierit. M-a primit zîmbind. Vreau să-ți arăt ceva, mi-a zis. M-a luat de braț și m-a dus în curte. Mirosea a lavandă. Părea fericit." Îi plăcea jocul. Micile detalii, verosimile, spontane, nevinovate erau importante în construirea și susținerea unei minciuni. " Apoi cerul a zburat și profesorul Aristide a intrat în casă. S-a întins pe pat. A închis ochii. Respira tot mai greu. L-am întrebat: domnule profesor, ce se va întîmpla cu noi?" Își scoase o țigară. "Aveți răbdare, mi-a spus. Cerul e acum o omidă." Își aprinse țigara, trase un fum și-i dădu drumul. "Atît?" întrebă unul din reporteri. Corina privi pe rînd în camerele de luat vederi, apoi în zare. "Atît. Cerul e o omidă" spuse, cu un aer grav. Era plăcut să flirtezi cu întreaga omenire.

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••