proza
poezie eseuri arta film

PĂŢANIILE UNEI FETE SINGURE

 

 

                                   de Alina Stănescu

 

 

Prolog:

Cīnd eşti singură de multă vreme, ai avea chef să te lase toată lumea īn pace: părinţi, mătuşi, bunici şi o mulţime de alte persoane prea binevoitoare. Nu ai dori să te īntrebe nimeni cu exagerată grijă:

- Dragă, dar tu nu te mai măriţi?

- Nu doamnă, pentru că nu am cu cine.

- Ei cum, dar o fată frumoasă ca tine, nu se poate să nu aibă nici un prieten !

- Şi totuşi nu am nici un prieten.

Persoana aceea prea binevoitoare te priveşte apoi cu oarecare suspiciune (biata de ea, poate n-o fi normală, pare a gīndi) şi se oferă să-ţi facă ea cunoştinţă cu un băiat deştept şi frumos, de familie bună, cu serviciu bun īn Bucureşti şi tot aşa ...

La īnceput nu vrei, dar apoi la insistenţele īntregii familii cedezi. Aşa eşti tu, spun ei, prea pretenţioasă şi cu capul īn nori, crezi că viaţa este ca īn cărţi şi va veni īntr-o zi Făt-frumos pe un cal alb. īn viată trebuie să lupţi continuă ei, nu să stai să aştepţi.

Este inutil să le spui că toate acestea le ştii şi tu foarte bine, că ai picioarele īnfipte īn pămīnt mai bine decīt oricine, dar că nu-ţi  fac nici o plăcere īntīlnirile astea aranjate.

- Păi la vīrsta ta, cum ai vrea să cunoşti un băiat? Că doar nu poţi să-l agăţi pe stradă - ar riposta cu toţii şi din păcate chiar ar avea dreptate.

Nu poţi decīt să-ţi  treci īn revista cei 29 de ani şi să te īntrebi pentru a mia oară de ce toate īn viaţa ţi-au mers rău la capitolul viaţa amoroasă. Şi să nu găseşti nici un răspuns, ca de obicei.

Aşa că te pregăteşti pentru īntīlnire cu mare grijă, schimbi nervoasă toaletele pīnă o găseşti pe cea īn care te simţi cel mai bine, ai grijă să nu īntīrzii la trenul care te va duce la Bucureşti, stai pe bancheta din compartiment cīt mai uşor cu putinţă să nu te şifonezi, nu te rezemi cu capul de spetează ca să nu-ţi  strici coafura (cu toate că eşti frīntă de oboseală) şi īncerci să fii cīt mai relaxată.

 

I. Gabriel

Cīnd trenul a oprit īn gara din Bucureşti, Liana a coborīt şi a īnceput să meargă īncet pe peron. Apropiindu-se de capătul peronului i-a privit pe toţi tinerii de acolo: ca niciodată peronul era plin de băieţi simpatici şi bine făcuţi.

- Oh, Doamne, a gīndit ea, oricare ar fi dintre aceştia, măcar arată bine.

Şi-a continuat drumul uitīndu-se galeş īn ochii tuturor, doar doar vreunul dintre ei va da semne că pe ea ar aştepta-o. La un moment dat dintre toţi acei băieţi īnalţi s-a desprins un tinerel mititel şi cam bărbos.

- Tu eşti Liana ?, a īntrebat-o el, şi cīnd a primit confirmarea ei i-a pus īn braţe un buchet de flori.

Liana a simţit rīsul din pupilele celor din jur şi cei 173 de centimetrii ai ei apăsīnd-o. Asta este, īşi spuse, iar se amuză viaţa pe seama mea. Nu este vina lui că n-a crescut mai īnalt, ci doar a mătuşii lui care n-a văzut că sunt cu un cap mai īnaltă decīt el. Dar totuşi putea să se bărbierească pentru īntīlnirea asta şi nici puţin deodorant nu i-ar fi prisosit.

īn timp ce gīndea toate acestea īncerca să lege o conversaţie cu băiatul cu care se īntīlnise. Doar că prima lui īntrebare a fost:

- Părinţii mei mi-au spus că eşti credincioasă... şi făcu o pauză care vroia să spună "nu prea pari".

Vară fiind, Liana era īmbrăcată cu o fustă mai scurtă şi o bluza fără mīneci. Īntr-adevăr a călugărită nu semăna īn nici un caz. Iar īntrebarea lui Gabriel o lăsă puţin īn ceaţă.

Răspunse cu un "Da" uşor, aşa cum răspunzi cīnd cineva īncearcă să-ţi  pună īntrebări prea intime. Dar nu avu timp să mai spună şi altceva pentru că veni o altă īntrebare:

- Tu te rogi seara? Cīte rugăciuni spui?

De data aceasta pe buzele Lianei īnflori un īnceput de zīmbet. Răspunse:

- Cīnd nu adorm mã mai rog - şi īncercă să-şi stăpīnească rīsul ce se ridica din adīncul ei. Dar nu reuşi pentru că Gabriel īşi deschise mapa şi scoase de acolo două cărţi cu tematică religioasă. De data aceasta Liana rīse din tot sufletul şi īl refuză ferm:

- Nu Gabriel, nu mă interesează cărţile acestea.

- Dar eu vreau ca tu să le citeşti şi să discutam despre ele altădată. Chiar nu le vrei?

- Nu !

Au mers īmpreună o bucată de drum, cu troleul, pīnă la staţia de unde Liana trebuia să ia alt mijloc de transport. Ca un făcut pe traseul troleului se nimeriră vreo trei biserici iar Gabriel nu scăpa prilejul de a se īnchina la fiecare cu mişcări repezi ale mīinii drepte, gest ce-i acoperea faţa şi făcea aproape imposibilă o conversaţie normală cu el. Īn răstimpurile cīnd nu se īnchina emitea concluzii de genul: "Ce rost are să cīştigi bani īn lumea asta, oricum vine sfīrşitul lumii".

Cīnd se despărţiră, Gabriel īi spuse Lianei:

- Am să mă rog pentru tine! şi pe fată iar o bufni rīsul. Īntīlnise mulţi oameni īn viaţa ei, dar asta nu i se īntīmplase īncă. Şi continuă să rīdă, pentru că dacă nu ar fi făcut asta probabil ar fi plīns.

Bineīnţeles că ajunsă īnapoi acasă peste cīteva zile povesti familiei inedita poveste, apoi sīcīită de insistentele mătuşii lui Gabriel īi povesti şi acesteia cele īntīmplate.

- Noi ne-am gīndit, spuse ea, că dacă tu o să ţii la el, o să-l scoţi din starea asta.

- Doar dacă aş fi handicapată - gīndi enervată fata.

Nu mai era nevoie de comentarii. Uneori tare bine este de una singură, gīndi Liana şi dădu uitării īntreaga poveste, bucurīndu-se că este sănătoasă şi la minte, şi la trup.

 

II. şi pentru că aşa nu a mers ...

 

...īntreaga familie a hotărīt īn unanimitate că singura soluţie este īnscrierea Lianei īn baza de date a unei agenţii matrimoniale. S-au certat teribil timp de cīteva zile, fata īmpotrivindu-se la această soluţie.

- Nu am īncredere īn aceste agenţii, repeta īntr-una iar răspunsul venea invariabil:

- Dacă eşti aşa īncăpăţīnată ai să rămīi singură toată viaţa! De ce să nu ai şi tu posibilitatea să alegi dintre mai multe variante, nu să stai şi să aştepţi la nesfīrşit?

Aşa că după īndelungi lupte, Liana a cedat din nou. şi a acceptat să meargă să se īnscrie īn baza de date a unei agenţii matrimoniale. Şi-a fixat o īntīlnire pentru sīmbătă dimineaţa la ora 11, l-a luat pe fratele ei, şi a căutat adresa indicată. Cīnd a găsit-o īn sfīrşit, a ezitat: locul părea cam dubios, sau mai sugestiv exprimat de fratele Lianei, semăna a "casă de curve". Dar pentru că tot erau ajunşi pīnă acolo au intrat. Apartamentul era vechi şi parcă desprins dintr-un alt deceniu. Bărbatul din cameră părea a fi īnsă un om foarte serios, contrastīnd cu īntreaga ambianţă. Se armoniza perfect cu calculatorul vechi pe care īl avea pe birou şi la care a muncit īndelung pīnă a interogat o bază de date după cīteva criterii. Contra unei sume de 200 000 lei īi dădu Lianei o listă cu cīţiva bărbaţi care ar fi corespuns cerinţelor ei: adică īnalţi, tineri, necăsătoriţi, nefumători şi cu studii superioare. Şi īi spuse să īi sune pe aceştia pentru a stabili o īntīlnire cu ei.

- Să-i sun eu ? - īntrebă Liana, īn mod evident ideea aceasta nefăcīndu-i nici o plăcere.

- Da, pentru că ei nu vă au pe listele lor şi nu vă pot căuta ei.

Liana a plecat şi ajunsă acasă a īnceput să-şi facă curaj şi să compună textul pe care īl va spune la telefon.

Şi a īnceput să sune. La cīteva numere de telefon nu răspundea nimeni. Doar că la a treia īncercare, a răspuns cineva:

- Bună ziua, sunt Liana şi am numărul tău de telefon de la agenţia matrimonială... iar cum de partea cealaltă nu se simţea nici o reacţie, īncercă să continue...probabil că vrei să ştii mai multe despre mine... un rīs enervant o īntrerupse:

- Ha, ha, nu mai este de actualitate.

- Bine, atunci anunţă la agenţie, mai spuse Liana, şi īnchise nervoasă telefonul.

Pīnă aici, īşi spuse ea, n-am de gīnd să mă las umilită de toţi bădăranii.

 

III. un alt Gabriel ... dar īn alt fel

 

După o vreme de la vizita ei la agenţia matrimonială, Liana a īnceput să fie căutată de diferiţi băieţi, care aveau sau nu cei 7 ani de acasă. Unii dintre ei, cum aflau că fata nu este din Bucureşti, īnchideau pur şi simplu telefonul, fiind gratulaţi cu calm de Liana cu prietenosul "Nesimţit, ce să-i faci!".

Īntr-o după amiază telefonul Lianei sună din nou, iar vocea masculină era chiar plăcută şi binecrescută. Pe el īl chema Gabriel şi era economist. Au stabilit o īntīlnire pentru sfīrşitul săptămīnii, la metrou, la Piaţa Romană. Ea avea să aibă īn mīnă o revistă pentru a se putea recunoaşte mai uşor.

Şi iar a plecat Liana spre Bucureşti, īntr-o zi caniculară de vară. şi-a cumpărat o revistă şi a īnceput s-o răsfoiască, simţind că se topeşte şi intră īn asfalt cu revista cu tot, sub dogoarea soarelui de 5 după amiază. şi aşa nu a băgat de seama cīnd băiatul s-a apropiat de ea. Cīnd a ridicat privirea probabil o zecime de secundă a ezitat: cel din faţa ei nu era tocmai un Făt Frumos, dar nu era nici vina lui că arăta aşa. Probabil din cauza statului incorect la birou umerii īi erau aplecaţi īn faţă, īntr-un mod destul de evident iar faţa īi era plină de coşuri, poziţionaţi mai cu seamă īn jurul gurii. Nu mai era nimic de făcut īn clipa aceea şi nici nepoliticoasă nu putea să fie. S-au salutat, au īncercat să treacă peste stīnjenitorul moment de īnceput al unei conversaţii īntre doi oamenii care nu se cunosc absolut deloc şi au intrat īntr-un fast-food unde atmosfera era răcoroasă datorită instalaţiilor de climatizare. Cīt timp au mīncat o īngheţată au discutat despre tot felul de lucruri, subiectul principal constituindu-l serviciul fiecăruia. Au căzut de acord că este greu pentru un tīnăr să se afirme fără ca cei bătrīni să-i pună tot felul de bete īn roate, este greu să-şi găsească un loc de muncă care să corespundă cerinţelor lui de realizare profesională şi materială. Au povestit despre studenţie, despre viaţa politică a ţării, despre concedii şi la un moment dat nici ei nu au mai ştiut despre ce să vorbească.

O durere cumplită de cap o chinuia pe Liana, poate din cauza soarelui, poate din cauza băiatului din faţa ei care n-o impresiona īn nici un fel şi o plictisea cumplit. Aşa că după trei sferturi de oră s-au despărţit, cu promisiunea de a se mai căuta. Doar că amīndoi ştiau că asta nu se va mai īntīmpla.

Şi aşa s-a mai īncheiat o īntīlnire aranjată prin agenţia matrimonială.

 

 

 

 

IV. Căutări

 

Telefoanele continuau s-o caute pe Liana. Uneori te şi īntrebai unde s-or fi ascunzīnd atīţi bărbaţi singuri pe lumea aceasta pentru că atunci cīnd aveai nevoie de ei nu găseai nici unul. Doar că dintre toţi cei care sunau nu era nici unul corespunzător standardelor Lianei. Ea nu voia nici bărbaţi de 30 de ani care īncă nu-şi terminaseră facultatea, nici poliţişti, nici divorţaţi cu copii, nici arabi, nici olandezi veniţi īn Romānia să-şi caute neveste gospodine.

Aşa că s-a mai īnscris la o altă agenţie matrimonială care, spunea reclama, ţinea seama de compatibilitatea astrală cīnd facilita īntīlnirea dintre cei doi oameni. Acum n-a mai fost nevoie s-o convingă nimeni: s-a dus liniştită la sediul agenţiei, situată īntr-un cartier central şi elegant. A discutat cu patroana agenţiei, a completat un formular cu tot felul de īntrebări referitoare la ce şi-ar dori ea de la el şi de la relaţia lor şi a primit şi de acolo o listă cu 6 bărbaţi. şi de data aceasta trebuia să sune ea, dar ce mai conta: trecuse deja prin nişte experienţe care o imunizaseră la jene de felul acesta.

Iar a mers acasă, a studiat lista şi s-a hotărīt s-o ia de la sfīrşit. Adică cu Daniel, care era un doctor de 29 de ani şi se autocaracteriza ca "o persoană liniştită şi serioasă". După multe căutări, ba avea telefonul īnchis, ba nu răspundea, a reuşit să vorbească cu Daniel. S-a prezentat, i-a spus de unde are numărul lui de telefon, şi l-a īntrebat dacă situaţia mai era de actualitate.

- Da - a răspuns el.

- Eu sunt acum īn Bucureşti, crezi că am putea să ne īntīlnim astăzi sau mīine?

- De ce ai venit īn Bucureşti?

- Īn primul rīnd am venit să trec pe la sediul agenţiei matrimoniale, şi apoi īn Bucureşti am toţi colegii şi prietenii - spuse Liana īntrebīndu-se de ce īl ucide pe el curiozitatea referitor la acest subiect.

- Nu sunt liber īn seara aceasta, doar mīine dimineaţă.

- Bine, mīine dimineaţă. īn ce loc?

- La ora 9 dimineaţă pentru că la ora 10 trebuie să iau pe cineva de la gară (adică hai s-o fac şi pe asta, cīnd de fapt eu am treburi mai importante). Tu unde stai?

- īn Cotroceni.

- Ne īntīlnim īn Parcul Operei.

- Īn Parcul Operei ? īntrebă Liana şi timp de o secundă vru să-l īntrebe: tu-ţi  baţi joc de mine? - dar īn loc de asta rīse şi spuse: sper să nu am probleme.

Aşadar īntīlnirea fiind stabilită pentru ora 9 dimineaţa, Liana s-a trezit devreme, s-a grăbit pe drum să nu īntīrzie şi să nu pară neserioasă şi a ajuns īn Parcul Operei, pustiu duminică la ora aceea, pe cīt de populat este de homosexuali la lăsarea īntunericului. S-a aşezat pe o bancă şi a aşteptat: 5 minute, 10 minute. Apoi a pus mīna pe telefon şi a sunat să vadă dacă nu cumva s-a īntīmplat ceva, sau Daniel o fi pe drum. Telefonul suna dar nu răspundea nimeni. Nici atunci, nici peste 5 minute, nici peste 10, nici peste un sfert de oră. Atunci a cedat răbdarea Lianei şi dacă ar fi putut l-ar fi făcut franjuri pe nesimţit. Dar nu putea să se descarce īn nici un fel şi să scape de sentimentul acela supărător care cumula mult prea multe lucruri.

 

V. Costinel

 

Peste cīteva zile de la acea nefericită īntīmplare, telefonul Lianei suna din nou, chiar īn timpul programului de lucru. Descoperi cu mirare că o suna chiar unul din bărbaţii de pe lista ei de la ultima agenţie matrimonială. Misterul se spulberă cīnd Costinel īi spuse că primise un telefon de la agenţie şi i se dăduse numărul ei de telefon.

Īncepu imediat să-i povestească cum i-au dat şi lui de la agenţie o listă de fete, şi cum le-a sunat pe rīnd. Una i-a spus că situaţia "nu prea" mai este de actualitate, iar alta a īnceput să-l īnjure:

- Să fiţi ai dracului, că toţi sunteţi la fel ! - de n-a putut nicicum s-o potolească şi să poarte vreo discuţie cu ea.

Vorbea cam mult Costinel iar Liana nu avea timp să asculte lucruri care n-o interesau absolut deloc. A īncercat să-i sugereze lucrul acesta, dar Costinel nu avea urechi s-o audă.

El o īntreba dacă va purta tocuri īnalte la īntīlnire - pentru că ştii tu, i-a spus el, tocul face frumos piciorul unei femei, i-a spus că īi plac femeile elegante, a īntrebat-o dacă are părul lung. Ea s-a scuzat că nu are lucruri foarte elegante (pentru că acesta era domiciliul ei de "serviciu", că nu are părul lung ci scurt şi de obicei nu poartă tocuri foarte īnalte. I-a mai spus că are foarte mult de lucru şi nu are o ora fixă la care iese de la serviciu. El s-a arătat foarte interesat să o cunoască, a spus că vine īn micuţul oraş īn care Liana stătea īn timpul săptămīnii şi o va suna cīnd ajunge īn apropiere pentru a stabili cu exactitate un loc de īntīlnire.

Fata a aşteptat toată după amiaza şi toată seara un telefon, şi-a anulat ieşirea la un suc cu colegii de serviciu, iar pe la 9 seara l-a sunat ea acasă. Acolo a dat peste mama lui. După ce a spus frumos "Bună seara" şi cum o cheamă, a cerut cu Costinel.

- Costinel nu este acasă.

- Īi spuneţi va rog că l-am căutat?

- Dar cine sunteţi dumneavoastră ?

- Dacă īi spuneţi, o să ştie el.

.- Domnişoară, vreau să ştiu cine sunteţi şi de unde sunteţi ...

- Sunt de la agenţia matrimonială.

- A, inginera de la agenţia matrimonială. Puteţi să-mi spuneţi cum arătaţi ?

- ... Liana a ezitat, dar cum avea simţul umorului a īnceput să-i dea datele: 1,73 m, 60 kg etc.

- E bine că ai numai 60 de kg pentru că copilului nu-i plac fetele cu kg mai multe....(iar copilul avea 33 de ani !)

- Da, deocamdată copilul a fost cam neserios, trebuia să mă sune şi nu m-a sunat. A avut vreo problemă, s-a īntīmplat ceva?

- Domnişoară, probleme pot apărea oricīnd ...

- Tocmai de aceea am şi dat telefon eu acum.

Cam aşa s-a īncheiat discuţia. Pe la ora 22 "copilul" a sunat-o pe Liana, spunīndu-i că a īnţeles ea greşit, el urma să o sune doar dacă pleca spre ea, fata a acceptat faptul că a īnţeles ea "greşit", el i-a spus că a fost pīnă la acea ora cu colegii de serviciu, dar nu s-ar putea vedea la ora aceea (!?) Liana i-a explicat că mīine va avea  o zi grea şi a rămas că vor mai vorbi.

A doua zi a sunat-o iar Costinel şi au stabilit o nouă īntīlnire. Iar pe la ora 20:00 seara Liana a primit un telefon scurt:

- Suntem pe drum, ajungem īn 25 minute.

Oare cine "noi" s-a īntrebat ea, nu cumva el şi mama lui?

Ehe, īnseamnă că va fi interesant. şi aşa a şi fost ! Au venit, au luat-o de la locul de īntīlnire şi au mers īn singurul loc din micuţul orăşel care nu semăna cu o cīrciumă (locul fiind ales Liana).

Toată seara Liana a zīmbit discret şi a rīs cu hohote īn sinea ei. De cum s-au aşezat la masă, Costinel a spus că merge la toaletă, şi a dispărut circa 15 minute pīnă cīnd mama lui s-a dus după el şi l-a adus (nu se ştie de unde!). Īn restul serii fata a conversat cu mama fără să poată vorbi la modul liber cu el. Iar īn rarele ocazii cīnd Costinel apuca să spună cīte ceva (bineīnţeles īn momentele cīnd mama lui făcea o pauză pentru respiraţie) reuşea să se prezinte īn cea mai proastă lumină.

Nu au lipsit nici fazele acelea sublime, cīnd lor nu le-a plăcut pizza comandată şi au sucit-o pe chelneriţă de au īnnebunit-o: ba farfuria mamei nu avea stabilitate şi se legăna, ba pizza era necoaptă şi au trimis-o la cuptor.

- Costinel mamă, nu mīnca aşa ceva pentru că iar ai să te strici la burtică! Hai, cheamă pe chelneriţă şi spune-i să mai bronzeze pizza asta.

Īn final i-au declarat la unison chelneriţei că aşa mizerie nu au mai mīncat niciodată. Poate că aveau dreptate, dar... Liana nu băuse decīt un suc de fructe şi nu avea de unde să ştie cīt de īngrozitoare fusese mīncarea. De altfel nici nu ar fi avut unde să-şi aşeze farfuria īn faţă, pentru că mama cea precaută ţinea pe masă geanta diplomat cu cifru din care a scos cu regească dărnicie un fişic de bancnote şi i le-a dat lui Costinel să achite consumaţia.

Aşa că Liana s-a clarificat şi de data aceasta: Costinel arãta bine ca bărbat doar că se pare că avea o problemă - nu ştia să se descurce de unul singur. Aşa cum aştepta ca mama lui să-şi folosească relaţiile şi să-i găsească un loc de muncă, pentru că a tocmai fusese pus pe lista de disponibilizări, aşa va aştepta ca nevasta lui să-i rezolve toate problemele.

Doar că din partea Lianei, Costinel putea să mai caute o fată care va fi īncīntată de maşina lui străină şi nu-şi va mai dori nimic altceva. Ea īşi dorea mult mai multe de la un bărbat.

 

VI. Paul

 

Şi iar au trecut zilele. Liana revenise la starea ei din totdeauna: singurătatea. Se plimba prin oraş cīnd sună din nou telefonul. Glasul de la celălalt capăt spuse repede:

- Bună, mă numesc Paul şi calculatorul spune că ne potrivim.

Liana avu o clipă de derută: care calculator ? se īntrebă, o fi cineva care mi-a găsit pagina web pe Internet? şi fiindcă pe stradă era zgomot īl ruga pe băiat să repete ceea ce a spus.

Atunci īşi dădu seama că era vorba de o altă īntīlnire facilitată de prima agenţie matrimonială.

- Paul, ţi-au spus că eu nu sunt din Bucureşti?

- Da.

- şi nu te deranjează lucrul acesta ?

- Nu, nici eu nu sunt din Bucureşti, sunt din provincie şi lucrez īn Bucureşti.

Şi-au stabilit o īntīlnire pentru a doua zi, Liana rugīndu-l s-o sune după ora 12, cīnd va ieşi de la coafor şi va şti ce program are. şi a plecat din nou la Bucureşti. S-a trezit de dimineaţă pentru a ajunge la coafor la prima oră şi pentru a ieşi de acolo īnainte de ora 12.

Apoi s-a īntīlnit cu doi foşti colegi de facultate, care se căsătoriseră īncă din timpul facultăţii şi acum aveau o fetiţă drăgălaşă ca o păpuşă. A mers cu ei īn Cişmigiu pentru că Alexandra trebuia să hrănească porumbeii. Şi au hrănit porumbeii care coborau īn stoluri cīnd fetiţa arunca boabele de orez pe asfalt. Īntr-adevăr asta nu mai făcuse niciodată. Era ceva deosebit, de parcă ar fi trăit o poveste citită īntr-o carte. Iar telefonul ei nu mai suna. Pe la ora 14:00 s-a hotărīt să plece īnapoi acasă, īn orăşelul ei natal. Nu mai avea de ce sta. Prietenii ei au dus-o la gară, s-a urcat īn tren şi a plecat. Pe la ora 15:30 telefonul Lianei a īnceput să sune. Era Paul.

-         Paul, de ce nu m-ai sunat la ora 12?

-         Am avut o problemă, o rudă de-a mea şi-a rupt piciorul.

-         Din păcate eu am plecat din Bucureşti, sunt īn tren. Iar săptămīna viitoare este ziua mea de naştere şi rămīn acasă.

-         Nici eu nu sunt in Bucureşti săptămīna viitoare.

-         Atunci  īncercăm să ne īntīlnim altă dată.

Totuşi īn următorul sfīrşit de săptămīnă Liana a plecat din nou la Bucureşti. Şi pe cīnd se plimba fără grijă prin Crīngaşi, s-a trezit cu un telefon de la Paul care sunase pentru a-i spune "La mulţi ani !". A rămas surprinsă şi i-a şi spus că a impresionat-o in mod plăcut. Doar că după ce a īncheiat convorbirea, a şi uitat de Paul. Īn acel moment gīndurile ei erau īndreptate spre altceva. Şi iar au trecut zilele. A mai venit un sfīrşit de săptămīnă. īntr-o seară de vineri mohorītă şi rece de īnceput de toamnă, Paul a sunat din nou.

- Paul, parcă nu aş veni la Bucureşti. S-a anunţat că se strica vremea, o să fie frig şi nu am chef.

- Doar nu vine taifunul....

- Ei, nici chiar aşa...

- Problema este că eu trebuie să plec la un curs īn Danemarca pentru două săptămīni.

… Īn momentul acela Liana s-a hotărīt, şi i-a spus că vine īn Bucureşti sīmbătă seara.

Paul trebuia s-o aştepte la gară. Ajunsă la capătul peronului a īnceput să se uite īn jur, īncercīnd să ghicească care este băiatul cu care trebuia să se īntīlnească. Nu vedea pe nimeni īn jur, īn afara unui panglicar cu pantaloni vişinii.

Doamne, nu, īşi spuse Liana, eu nu mai suport. şi īn cīteva secunde īşi scoase telefonul mobil şi īl sună pe Paul. Măcar să văd cui īi sună telefonul aici, īn gară, īşi spuse gīndindu-se foarte serios că dacă băiatul nu-i va plăcea, va dispărea subit de la locul de īntīlnire. Dar, băiatul īi plăcu. Era deosebit de toţi cei pe care īi văzuse pīnă atunci. Părea ...un băiat serios.

Au plecat īmpreună īn oraş să găsească un loc unde să stea de vorba liniştiţi. īn timp ce se īndreptau spre metrou Paul a īntrebat-o pe Liana dacă cunoaşte Bucureştiul.

- Am făcut Electrotehnica īn Bucureşti - spuse ea. Tu ce facultate ai terminat ?

- Am făcut două facultăţi.

- şi prima care a fost ?

- Electrotehnica la Cluj.

- Şi a doua ? īntrebă curioasă fata

- Īţi dau trei īncercări să ghiceşti - spuse Paul, zīmbind īntr-un mod īn care sparse gheaţa īntre ei.

Un zīmbet se aşternu şi pe faţa fetei. Īi plăcea jocul. Se gīndi puţin şi spuse:

- Păi, un inginer face ASE-ul.

- Nu, veni răspunsul iar zīmbetul nu pierise īncă de pe buzele lui Paul.

- Limbi străine n-ai făcut sigur, .... atunci ai făcut Dreptul.

- Eşti pe aproape, dar n-am făcut nici Dreptul.

- ... nu ştiu, spune-mi tu, cedă Liana.

- Pot să-ţi  mai dau īncă zece īncercări şi tot nu o ghiceşti. Am făcut Academia de Poliţie.

- Dar cum te-ai hotărīt ?

Povestea era simplă. Īn cīteva cuvinte suna cam aşa: cīnd Paul a terminat Electrotehnica, un inginer cīştiga de două ori mai puţin decīt un ofiţer. Doar n-oi fi eu mai prost, şi-a spus el şi a luat primul la examenul de admitere la Academia de Poliţie. Colegii lui īi spuneau "Moşul" şi veneau mereu la el după sfaturi sau cu rugăminţi să-i scoată din diverse īncurcături. Cīnd a terminat Academia de Poliţie (īn care nu se ocupase mai deloc cu instrucţia ci cu īnvăţatul "calculatoarelor") şi-a dat seama că viaţa aceea nu este pentru el. Aşa că şi-a dat demisia din Poliţie, a plătit timp de un an de zile penalizarea de 100 milioane lei, şi s-a reīntors la meseria de inginer.

Īn faţa unei prăjituri şi a unui suc de fructe şi-au povestit multe. Doar că Liana nu putea să scape de īncordarea acelei prime īntīlniri. Nu este uşor deloc să fii timid şi să īncerci să treci peste asta. Iar īn plus, toată fiinţa ei īl analiza pe băiatul din faţa ei, conştientă fiind că era analizată la rīndul ei dar īntr-un mod de zece ori mai profesionist. Iar asta o inhiba. şi o făcea să-şi piardă şirul ideilor. Da, adversarul era mai puternic. Ăi era īntr-adevăr deosebit.

Aşa că īn seara aceea a cedat nervos şi a decis să se īntoarcă īn provincie, ca să-şi poată aduna gīndurile şi analiza informaţiile. Paul a condus-o la gară şi au stabilit că se vor mai īntīlni după venirea lui din Danemarca. Peste cīteva zile, īnainte de plecarea lui, a sunat-o şi i-a spus că īşi lasă telefonul īn ţară, dar o va suna el atunci cīnd se īntoarce.

Două săptămīni Liana a avut tot timpul să se gīndească. Dintre toţi cei pe care īi īntīlnise pīnă atunci, Paul era cel mai aproape de ceea ce īşi dorea ea de la un bărbat. Şi īncet, īncet, tot gīndindu-se la el, a īnceput să şi-l apropie de suflet. Nu ştia dacă o va mai căuta. Dar īi părea bine că īl īntīlnise.

Īntr-o vineri seara, Paul a sunat-o. Tocmai se īntorsese din Danemarca a spus el, şi au stabilit o īntīlnire pentru sīmbătă. Atīt putea Liana să stea īn Bucureşti pentru că duminică trebuia să se īntoarcă. De data aceasta lucra ea la sfīrşit de săptămīnă. S-au īntīlnit la prīnz şi Paul a invitat-o la o pizzerie. S-a scuzat de nenumărate ori că maşina este nespălată pentru că nu a avut timp s-o spele şi nu a lăsat-o să-şi deschidă singură portiera ca să nu se murdărească pe mīini. Localul unde au mers era preferatul lui Paul pentru că aveau un acvariu enorm pe unul dintre pereţi.

I-a povestit că atunci cīnd terminã lucrul şi vrea să se relaxeze, vine acolo, mănīncă şi priveşte acvariul. Este una dintre putinele distracţii pentru care are timp.

La cea de-a doua lor īntīlnire Paul era rupt de oboseală după īntoarcerea din Danemarca. şi privindu-l cum stă acolo, puţin ciufulit, povestind despre Danemarca şi luptīndu-se cu propria lui oboseală, Lianei i s-a mai īncălzit puţin sufletul. Era tot nervoasă şi de data aceasta. Simţea cum Paul o studiază şi simţea că nu era genul de bărbat pe care puteai să-l joci uşor pe degete.

La un moment dat şi-a luat inima īn dinţi şi l-a īntrebat:

- Tu cum ai ajuns la agenţia aceea matrimonială ? După aceea iţi povestesc cum am ajuns şi eu.

Paul a tăcut o fracţiune de secundă, parcă pentru a "pipăi" īntrebarea şi apoi fără nici o ezitare a răspuns.

- Eu am o mătuşă care m-a trimis acolo ! Lucrez atīt de mult, vin acasă numai noaptea, īncīt nici nu ştiu dacă pe scara blocului meu stă vreo fată.

Au zīmbit amīndoi, atīt de natural fusese răspunsul.

Au stat īn localul acela aproape două ore şi au vorbit. Problema principală a unei eventuale relaţii īntre ei  părea a fi serviciul lui Paul. Serviciu care nu-i lăsa prea multe clipe libere şi-l purta īn deplasări īn īntreaga ţară. Sau cel puţin aceasta era problema identificată de el. Pentru că studiase īndelung viaţa de familie a colegilor lui de serviciu şi văzuse cīte se puteau īntīmpla īn lipsa bărbatului de acasă.

Liana īl asculta fără să spună nimic. Ar fi putut să-i spună că nu toate femeile sunt la fel. Dar uneori vorbele nu au rost. Nu cu vorbe putea fi Paul convins că se īnşeală. Aşa cum şi ea avea nevoie de timp pentru a-l cunoaşte şi a īnvăţa să aibă īncredere īn el. Nici pentru ea nu era de ajuns atunci cīnd Paul spunea, īn modul cel mai clar, că el atunci cīnd pleca īn delegaţii se ducea să muncească, nu să aibă aventuri. Pentru că pīnă la vīrsta aceea īşi "făcuse plinul".

La un moment dat Liana a simţit nevoia de aer curat. Şi l-a invitat pe Paul la o mică plimbare prin Cişmigiu. Era o toamnă frumoasă, ca un vers de poezie, cu frunze galbene ce luminau amurgul. S-au oprit pe o bancă şi au privit o fīntīnă arteziană, Paul i-a povestit amintiri din adolescenta lui, i-a arătat chiar şi fotografiile făcute īn Danemarca. La un moment dat a apărut o ţigancă ce vindea trandafiri.

- Vrei un trandafir? - a īntrebat-o Paul

- Nu - a răspuns uşor Liana, dar privirea ei probabil că a spus un "Da" mare şi clar.

- Alege-ţi  unul - a mai spus Paul, cu un zīmbet de parcă tocmai făcuse o ghiduşie.

Era īntr-adevăr o ghiduşie: primul trandafir pe care Liana īl primise īn toată viaţa ei.

şi probabil că īn clipa aceea Liana s-a īndrăgostit. S-a īndrăgostit din nou, īntr-o toamnă frumoasă ca un vers de poezie.

Doar că acum ea trebuia să plece şi nimeni nu ştia cīnd se vor mai īntīlni. Le rămīneau doar conversaţiile telefonice.

 Numai că din acest moment lucrurile nu au mai avut cursul lor firesc. Paul suna prea rar pentru nevoia de comunicare a Lianei. Iar Liana nu vroia să fie obositoare, dar uneori chiar simţea nevoia să discute cu el. Să-l cunoască, să se asigure că nu-i va frīnge şi el inima. Au trecut săptămīni pīnă cīnd au reuşit să se īntīlnească din nou la un sfīrşit de săptămīnă. Liana dorea să fie două zile frumoase pentru amīndoi. şi pentru că Paul avea treabă şi sīmbătă dimineaţă s-a dus şi a cumpărat bilete la teatru. Bineīnţeles, sunīndu-l īnainte pe Paul pentru a-l īntreba dacă este de acord cu acest plan. El a spus "Da", şi biletele au fost cumpărate.

S-au īntīlnit seara, īn faţa Sălii Mari de la Teatrul Naţional. şi nu se ştie de ce, dar īntre ei iar plutea acel aer de stīnjeneală de la prima īntīlnire. Sala teatrului era arhiplină cu tineri, studenţi fără īndoială dacă īi judecai după veselie si subiectele conversaţiilor. Pe vremea studenţiei mele nu am văzut niciodată aşa īnghesuială la o piesă de teatru, se gīndi Liana, dar renunţă să caute īn acel moment o explicaţie acestui fenomen. O preocupa Paul, şi se concentra asupra lui. Era prima oară cīnd se afla atīt de aproape de el, fizic vorbind. Distanţa de cīţiva centimetrii impusă de scaune īi permitea să-l studieze şi mai bine.

Piesa de teatru era "Macbeth" īn regia lui Eugen Ionesco. O piesă grea, şi cam nepotrivită pentru un sfīrşit de săptămīnă, cīnd parcă s-ar fi cerut puţin divertisment. Iar lui Paul nu-i plăcea, asta a simţit-o clar Liana, iar senzorii ei nu se īnşelau niciodată. Aşa că nu i-a priit nici ei spectacolul, pentru că doar ea cumpărase biletele, nu-i aşa ? La sfīrşitul spectacolului avea sentimentul acela nesuferit de seară ratată de care şi-ar fi dorit să scape cīt mai repede. A plecat singură acasă, refuzīnd oferta lui Paul de a o conduce. Era furioasă şi vroia să fie singură. Furioasă fără să ştie foarte clar de ce. Dar era ceva ce nu mergea īn toată povestea aceasta şi a doua zi, cīnd va fi mai calmă, avea de gīnd să afle despre ce era vorba.

Ghinionul părea să se ţină scai de Liana chiar şi a doua zi. Paul a trebuit să amīne īntīlnirea cu cīteva ore din cauza unei probleme pe care o avea de rezolvat. Lucru care bineīnţeles i-a dat Lianei tot programul peste cap, făcīnd-o să umble fără rost prin Bucureşti pentru a-şi umple timpul. Era cam frig, bătea vīntul şi Liana era copleşită de gīnduri. Noaptea din urmă nu dormise mai deloc, stīnd şi gīndindu-se īntr-una la aceea relaţie şi īncercīnd să descifreze atitudinea lui Paul. Şi lucrurile nespuse de el. Ea era īndrăgostită, de asta era foarte sigură. Iar sentimentele lui Paul pentru ea erau īncă o necunoscută. Cum nu se poate mai prost. Cui īi vine foarte uşor cīnd joacă pe un astfel de teren? Şi să mai aibă ca partener de joc o combinaţie rară de inginer riguros īn gīndire cu un poliţist atent la toate detaliile, căruia păreai că nu poţi să-i ascunzi nimic? Pentru că-ţi  citea gīndurile numai uitīndu-se la tine?

Era vremea pentru o discuţie serioasă, gīndi Liana pe cīnd īl aştepta pe Paul, privind aiurea maşinile şi trecătorii. Şi era atīt de obosită, era ameţită şi o durea capul de la atītea īntrebări fără răspuns.

Cīnd Paul a venit au plecat spre aceeaşi pizzerie care avea pe un perete un acvariu uriaş. Mergeau unul līngă altul, sincronizīndu-se la pas, aşa cum numai cei care gīndesc pe aceeaşi lungime de undă o pot face. Era elegant īn ziua aceea Paul. Aşa cum peste vreme Liana o să şi-l amintească mereu. Un bărbat interesant cu care nu avea de unde să ştie cã se īntīlnea pentru ultima oară.

După ce s-au aşezat la masă şi au comandat, Liana a pornit discuţia. Nu mai avea putere să aştepte. Paul a ascultat-o fără să spună nimic. Stătea liniştit, o asculta, o privea şi zīmbea. Aşa cum zīmbeşti cīnd auzi o melodie frumoasă care iţi face plăcere şi te bine dispune īn acelaşi timp. Un zīmbet indescifrabil pentru Liana. īn după amiaza aceea fata şi-a pus sufletul īn palma lui Paul. I-a povestit multe lucruri pe care nu le povestise nimănui pīnă atunci, tocmai pentru ca el să n-o īnţeleagă greşit. A īncercat să-i explice temerile ei. L-a rugat să-i spună cum vede el mai departe relaţia aceea. Pentru că ea, nu că n-ar putea, dar nu vrea să tragă de una singură la "clădirea" unei relaţii.

- Dar nu te-am lăsat de una singură, a spus el, te-am lăsat doar să te zbaţi puţin...

- Aşadar mă foloseşti pe post de cobai. Mulţumesc frumos !

- a zīmbit din nou Paul şi s-a grăbit să precizeze: ţi-am spus de la īnceput că acesta este serviciul meu şi nu cred că pot face fericită o femeie. Plec săptămīni sau luni şi nu este corect ca cineva să stea să mă aştepte.

- Dacă un bărbat merită, īl aştepţi şi luni de zile.

- Locul unui bărbat este līngă femeia lui. Altfel lucrurile nu ies bine.

- Paul, cīnd te cunoşti aşa cum ne-am cunoscut noi, nu ai posibilitatea să verifici anumite lucruri. Trebuie să te bazezi doar pe propriile tale instincte, care nu ştii īntotdeauna dacă nu te īnşeală cumva. Ştii că m-am īntrebat ce aş face dacă aş descoperi că eşti īnsurat şi ai şi doi copii acasă?

Pentru prima dată Liana l-a văzut pe Paul surprins. A stat puţin să-şi aşeze cuvintele şi a spus īnclinīndu-se spre ea peste masă şi privind-o īn ochi:

- Sunt un bărbat care are acoperită majoritatea corpului cu pãr. Vezi tu pe deget vreun semn de verighetă ?

- Unii bărbaţi nu poartă, a replicat calmă fata.

- Aşa este, a spus Paul puţin derutat, am colegi de serviciu care īntr-adevăr nu-şi poartă verigheta.

Şi īncă mirat de aceasta posibilitate la care fata se gīndise, a spus, parcă cu regret īn glas:

- Mi-ar place să am acasă o soţie şi doi copii. Dar nu-i am ...

Discuţia a continuat pīnă īn momentul īn care Liana a cedat nervos şi a simţit că dacă nu vor pleca de acolo va plīnge. Ceva īi spunea că l-a pierdut pe Paul. Că el a luat deja o hotărīre cu care ea nu poate lupta. Pentru că nu ştia care este acea hotărīre.

Au plecat din pizzerie iar aerul plăcut de afară a ajutat-o să se liniştească. Fusese una din cele mai grele īncercări din viaţa ei. Iar Paul nu o ajutase mai deloc. Măcar ea spusese tot ce avea de spus. El tăcuse īn schimb. şi nu-i dăduse nici un răspuns la īntrebarea ei cea mai fierbinte: ce se va īntīmpla cu relaţia aceea?

Timp de o oră s-au plimbat pe străzile Bucureştiului spre adresa de unde Liana trebuia să-şi ia bagajul, īn drum spre gară. Şi pentru că era obosită, īşi strecurase uşor mīna pe sub braţul lui Paul. Iar el nu protestase, ci continuase să meargă şi să povestească. Lucruri din viaţa lui pe care probabil nu le-ar fi povestit oricui.

Īn gară Paul a condus-o pe Liana pīnă la capătul peronului. Parcă pentru a-i da o explicaţie a tăcerii lui, i-a spus bancul acela cu ardelenii care pun pīine īn ciorbă ca să nu deschidă gura de două ori şi i-a mai spus să aibă grijă de ea şi să se grăbească īncet.

-         Vorbim la telefon dar nu ştiu cīnd o să ne mai vedem, au fost ultimele lui cuvinte.

Stīnd īn compartiment, īn trenul ce alerga prin noapte, Liana analiza discuţia purtată cu Paul īn ziua aceea. Poate că era puţin paranoică dar īşi amintea īn special un fragment de conversaţie:

- Şi mie mi-ar plăcea să mă căsătoresc cu o fată care are deja o casă şi de toate, ca să nu mai fie nevoie să mă zbat atīta - spunea Paul

- Nu crezi că  ceri cam multe: şi frumoasă, şi devreme acasă, şi cu de toate - a replicat Liana

- Eu sunt norocos din fire!

- Dar şi cīnd ţi se va termina norocul ..

Acum stīnd şi gīndindu-se la aceste cuvinte, Lianei i se părea că din spatele lor se profilează o blondă afectată, răsfăţată de soartă şi care nu trebuia să se trezească dimineaţa pentru a merge la serviciu. Iar drumul lui Paul se cam oprea la poarta casei ei. Prostii, īşi spuse, n-ai nici o dovadă, doar o imaginaţie prea bogată.

 

Cei doi au mai vorbit la telefon, mult prea rar pentru nevoia de comunicare a Lianei. Paul era cīnd īn Bucureşti, cīnd la Timişoara, cīnd seara tīrziu īn Constanţa. Aceea era viaţa lui, şi chiar īi plăcea. Dar Liana nu-l īnvinuia pentru aceasta.

Apoi timp de două săptămīni Paul nu a mai răspuns la telefon. şi pentru că precizase că nu-i place să fie deranjat cīnd munceşte sau atunci cīnd se odihneşte, Liana avea nişte emoţii groaznice in rarele momente cīnd īl suna. De unde să ştie cīnd munceşte sau cīnd se odihneşte Paul? După o săptămīnă şi jumătate de īncercări, Liana nu l-a mai sunat pe Paul. Erau momente cīnd īşi īnchipuia că el stă īn camera lui de hotel, se uită la telefonul mobil care sună īn disperare şi nu răspunde. Pentru că ... existau atītea variante de răspuns la această tăcere.

Īntr-o vineri seara, pe cīnd se plimba prin oraşul natal (din cauza frigului din apartament, atmosfera de afară părea mult mai plăcută), Paul a sunat.

-         Ce faci Paul, mai trăieşti?

-         Trăiesc şi īncă foarte bine. Ştii unde am fost pīnă acum? La Istambul. Am avut un contract şi am cīştigat de nu-mi vine să cred. Tocmai am coborīt din avion iar mīine plec din nou īn Israel. şi nu cred că mă mai īntorc. Cīnd am ajuns īn ţară şi am aflat rezultatul alegerilor am crezut că o să fac infarct. Īn condiţiile acestea nici firma la care lucrez nu o va mai duce mult. Aşa că nu mai are rost să rămīn īn Romānia. Tu ai mai multe şanse decīt mine să-ţi  găseşti pe cineva. Caută īn continuare.

 

Liana şi-a īnchis telefonul mobil şi s-a rezemat de speteaza băncii pe care stătea. Pe un cer alburiu se profilau coroanele iernatice ale unor arbori pe care īn seara aceea părea să-i fi văzut pentru prima dată. Undeva, departe, se aflau luminile unui oraş īndepărtat īn care ea nu fusese niciodată.

 ianuarie 2001

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••