Fractali, labirinte, simetrii

O introducere īn estetica cognitivă

 

 

 

un dialog cu Brett Yviett 

de Paul Doru Mugur 

 

Martin Creed - Feelings 2003

 

De ce mergem īn galeriile de artă? La ce ne trebuie arta?

 Nu ştiu de ce mergi tuJ Eu vizitez galeriile de artă din motive amestecate. Īn primul rīnd, artele vizuale sunt ca un seismograf, ca un fel de proiecţie colorată a ceea ce se īntīmplă īn cultura actuală. Merg īn galerii ca şi cum aş citi printre rīnduri ziarul, apoi bineīnţeles sunt foarte curios. Talentul este imprevizibil şi īmi face plăcere enormă să fiu surprins. 

 

Balom Barthelme Dreamers 2002-2003

Īntr-un articol foarte interesant pe care mi l-ai semnalat chiar tu acum cīţiva ani, Ramachandran şi Hirstein īncearcă să construiască un model neurologic al percepţiei estetice.

Faci referinţă la articolul lor din Journal of Consciusness studies din 1999. V. S. Ramachandran şi William Hirstein sunt doi specialişti īn teorii cognitive care au propus structurarea experienţei artistice după opt legi. De ce tocmai opt? Dacă īn culturile iudeo-creştine regula este decalogul, autorii susţin că sursa lor de inspiraţie a fost calea cu opt braţe către iluminare şi īnţelepciune a lui Buddha. Ideea de ansamblu este că artiştii folosesc, conştient sau inconştient, 8 principii estetice pentru a „titila” creierele consumatorilor de artă īn mod optim. Primul se referă la capacitatea minţii noastre de a extrage reguli vizuale generale din lumea naturală. Un aforism care ilustrează acest aspect este: „Arta este caricatură”.

               Venus din Willendorf, 24000 -22 000  ī.e.n.

 

Multe opere de artă, de la Venus din Willendorf pīnă la femeile cu talii fine şi sīni rotunzi şi proeminenţi din picturile lui John Currin din expoziţia recentă de la Whitney sunt reprezentări caricaturale ale corpului uman. Ai remarcat că pin-upurile lui Currin au nu numai forme caricatural de concupiscente dar şi folosirea culorii, tonurile lui foarte vii sunt tot un fel de caricaturi īn spaţiul coloristic, cum le numesc foarte sugestiv Ramachandran şi Hirstein.

 

                     John Currin - The Bra Shop, 1997

Al doilea principiu este cel al găsirii de patternuri īn scenele vizuale complexe. După opinia lor, gruparea elementelor vizuale disparate se face īn funcţie de intensitatea asociaţiei dintre patternul final şi sistemul limbic, cu alte cuvinte de cīt de „plăcut㔠este structura finală. Īn mod implicit, cei doi autori presupun existenţa īn creierul uman de asociaţii preferenţiale īntre sistemul limbic şi anumite forme din natură. Bineīnţeles, se poate specula ad nauseam că anumite forme au un mai mare avantaj evolutiv decīt altele, etc.

Al treilea principiu afirmă că izolarea figurilor de background ca īn cazul siluetelor de animale de pe platoul Nazca, de exemplu, sau din peştera Vallon Pont d`Arc din Franţa, este percepută instinctiv ca fiind plăcută. Acest principiu ar fi determinat se pare de  faptul că neuronii analizatorului vizual sunt indiferenţi la elementele vizuale omogene ei fiind mai degrabă stimulaţi de contururi.

 

 

desene din platoul Nazca, Peru,190 ī.e.n. - 600 e.n.n

.

Un al patrulea principiu aplică ideea de contrast la elementele de culoare şi formă: analizatorii vizuali conţin celule specializate la detectarea culorilor sau a mişcărilor contrastante. Un artist cum ar fi Jean Michel Basquiat, de exemplu, a folosit la maxim īn picturile lui aceste contraste. Al cincelea principiu se referă la preferinţa pentru simetrie. Sugestiv īn acest sens este că atunci cīnd aleg un partener, atīt animalele cīt şi oamenii, preferă formele simetrice celor asimetrice.

Jean Michel Basquiat - Untiteled, 1984

courtesy Robert Miller Gallery, New York

 

Al şaselea principiu se referă la micile şarade vizuale care sunt preferate reprezentărilor prea evidente, folosirea voalului de către femei, dincolo de aspectele politico-religioase ale acestei tradiţii, are evidente conotaţii estetice.

 

Mathias Stolt - Veiled Tunisian Woman

courtesy Mathias Stolt

 

Al şaptelea principiu este folosirea metaforelor vizuale. Īn „Femeia care ţine o balanţ㔠a lui Vermeer, de exemplu, imaginea sumbră a judecăţii de apoi din tabloul din spate contrastează puternic cu seninătatea femeii care echilibrează balanţa īnainte de cīntărirea propriu zisă şi sugerează antiteza dintre viaţa spirituală şi cea materială.

 

Johannes Vermeer - Femeia care ţine o balanţă, 1664

 

 

Al optulea principiu se referă la ambiguitate, privirea noastră preferīnd, se pare, reprezentările care lasă loc mai multor interpretări celor univoce. Multe dintre gravurile lui Escher şi tablourile lui Dali folosesc aceste principiu. 

 

 C.M. Escher - Day and Night, 1938

Ce părere ai despre astfel de teorii? Spectatorul nu are nevoie de nici o teorie ca să decidă dacă īi place sau nu o operă de artă iar artiştii creează din instinct. Cui folosesc ele? 

Cred că astfel de teorii folosesc īn primul rīnd cercetătorilor specializaţi īn istoria artei şi criticilor de artă. Exemplul lui Richard Taylor este sugestiv īn acest sens. Timp de zece ani el a analizat cu ajutorul calculatorului douăzeci de  „drip-painting”-uri ale lui Jackson Pollock şi a descoperit că īn fiecare dintre ele patternul lor urmează o ordine fractală. O structură fractală este definită de similaritatea patternului la diferite nivele. Cīnd mărim un desen care conţine fractali detaliile patternului imaginii mărite sunt similare cu cele ale patternului iniţial. Numărul fractal al unei linii drepte care nu conţine nici o structură fractală este 1 iar cel al unui plan uniform colorat care nu conţine nici un fractal este 2.

Numărul fractal al picturilor lui Pollock are valori īntre 1,12 (primul lui drip-painting realizat īn 1945) şi 1,7 (o pictură realizată īn 1952). Nivelul de complexitate al lucrărilor lui Pollock, apreciat  de „numărul fractal”, variază īn funcţie de perioada īn care au fost pictate, ultimele lui drip-painting-uri avīnd numerele fractale cele mai mari, fiind deci, şi cele mai complexe.Efectuīnd teste de percepţie vizuală pe 220 de voluntari, acelaşi Richard Taylor a descoperit că fractalii cel mai plăcuţi pentru ochiul uman (atīt naturali cīt şi cei din picturile lui Pollock) au o valoare apropiată de 1,3.

Jackson Polllock - Number 8, 1950

Analizīnd numerele fractale ale diferitelor forme de relief, s-a constatat că acest număr fractal corespunde savanei africane unde se presupune că s-ar fi dezvoltat primele comunităţi hominide. Īnconjuraţi acum de formele geometrice euclidiene din oraşe, plăcerea pe care o avem privind fractalii poate reprezenta un „atavism” de pe vremea cīnd trăiam īn mijlocul naturii.

 

Spune-mi, te rog, atunci de ce ne plac tablourile lui Mondrian sau, īn general, ale artiştilor, care folosesc forme geometrice euclidiene?

 

Bineīnţeles, īn cazul lui Mondrian pot interveni şi alte legi. Există mai multe modele de percepţie estetică. Pentru Gombrich, de exemplu, calitatea estetică a unui obiect pentru ochiul uman este dată de raportul dintre elemente previzibile şi, respectiv, imprevizibile. Cazul lui Mondrian īnsă este foarte interesant.  Picturile lui conţin nişte grile alcătuite din linii verticale şi orizontale. Este această combinaţie orizontal-vertical secretul succesului lor? Branka Spehar, o colaboratoare a lui Richard Taylor a testat răspunsul mai multor voluntari la picturile lui Mondrian la care orientarea liniilor este diagonală şi nu a observat nici o diferenţă īn preferinţele acestora. Apoi Alan Lee, un artist australian, pornind de la un tablou al lui Mondrian a creat  8 tablouri noi īn care culorile şi orientarea orizontal-vertical este păstrată la fel ca īn tabloul original dar liniile sunt aşezate la īntīmplare. Voluntarilor le-au plăcut la fel de mult copiile mutante cu tabloul original.

Īn mod cert, toate modelele cognitive asupra preferinţelor noastre estetice sunt īncă foarte primitive.

Să nu pierdem din vedere că arta nu este un produs, ci un proces, un moment de epifanie, un eveniment unic. La baza ştiinţei stă repetabilitatea, recursivitatea, principiile ştiinţei sunt diferite de ale artei īn care nu există reţete şi „eternel retour”.

 

Ce alte modelări ale fenomenului  estetic ţi se par interesante?

 

O teorie foarte interesantă este cea propusă de Michael Leyton, profesor la Rutgers University. Matematician, pictor şi muzician, Leyton a construit o īntreagă teorie a procesului de inferenţă vizuală pe care a expus-o extrem de sistematic īn „Simmetry, Causality, Mind”, carte apărută īn 1992 la MIT Press. Leyton susţine că procesul estetic nu este altceva decīt evaluarea mentală a proceselor care au dus la apariţia obiectului de artă. „A reprezenta īnseamnă a explica”, orice reprezentare cognitivă este o explicaţie cauzală, afirmă Leyton. După el, analizatorul nostru vizual retrasează istoria unui proces din formele pe care acesta le conţine, īnţelesul unei forme nefiind altceva decīt istoria „condensat㔠īn forma respectivă. Mai precis, răspunsul estetic la opera de artă este de fapt reacţia noastră la explicaţia cauzală a formei operei respective, respectiv, a asimetriilor conţinute īn ea. Cu alte cuvinte, o operă de artă este cu atīt mai reuşită cu cīt conţine o cantitate mai mare de asimetrii purtătoare de sens, „analizabile” (bineīnţeles īn mod inconştient) de către analizatorul nostru vizual. Operele de artă foarte simetrice, produc, după Leyton un sentiment de plictiseală, cele care conţin foarte multe asimetrii, nelinişte şi confuzie. La prima vedere, teoria lui Leyton contrazice principiul al cincelea din modelul octuplu al lui V. S. Ramachandran şi William Hirstein care, dacă īţi mai aminteşti, susţineau că ochiul uman ar avea, īn mod instinctiv, o preferinţă pentru simetrie. Dacă īnlocuim īnsă, ideea de simetrie cu ideea de formă purtătoare de sens cele două modele pot fi conciliate.

 Ceea ce au īn comun toate aceste teorii este aspectul lor foarte speculativ. Īn lipsa unui principiu unificator, V. S. Ramachandran şi William Hirstein, au creat o teorie modulară, care explic㠄pe bucăţi”. Teoria „asimetriilor maximale” a lui Leyton este riguroasă īnsă incompletă. Modelul lui ia īn consideraţie doar aspectele formale ale operei de artă lăsīnd deoparte conţinutul ei care este, īn mod evident, cel puţin la fel de important. Apoi o operă de artă nu reprezintă doar forme şi asimetrii ci şi culoare, textură, etc. 

Īn ultimii ani am văzut īn muzee şi galerii foarte multe lucrări cu tematică sexuală explicită. Uite, de exemplu, filmul Andreei Fraser prezentat recent la Galeria Friedrich Petzel din New York īn care artista este plătită de către un colector să aibă sex īn faţa camerei de filmat. Ce crezi despre asta?

Tocmai din cauză că ştim istoria din spatele acestei "in"-faimoase instalaţii video, filmul devine interesant şi deschide posibilitatea unei multitudini de comentarii pe tema artei ca formă de prostituţie.  Să ne amintim de gestul asemănător al Marinei Abramovic care, īn 1975, īntr-un happening intitulat "4 ore Amsterdam" īşi schimba timp de patru ore rolul de artistă cu zece ani de activitate cu o prostituată din districtul roşu din Amsterdam care practica prostituţia tot de un deceniu.

sculpturi erotice din Templul Khajuraho, India, sec X

Reprezentarea organelor sexuale şi a actului sexual este la fel de veche cu primele desene rupestre. Adorarea falusului ca sursă a vieţii şi simbol al virilităţii şi fertilităţii este un cult prezent pe parcursul īntregii istorii umane din Neolitic pīnă īn prezent. Interesantă pentru fizionomia unei culturi este tipul de interpretări pe care oamenii acelei culturi īl asociază, īn general, cu reprezentările sexului şi a scenelor sexuale. S-ar putea scrie, de exemplu, o istorie a artei, care să urmărească conotaţiile pe care le capătă reprezentările sexuale īn diferite culturi. Aceste conotaţii, nu sunt bineīnţeles fixe. Exuberanţa barocă de forme īnlănţuite īn cele mai diverse poziţii şi posturi ale actului sexual de pe pereţii templelor indiene, īn mod cert, are cu totul altă semnificaţie pentru un credincios hindus care caută eliberarea din ciclul samsaric decīt cea pe care i-o dă un turist avid de exotic şi senzaţional.

 
Gustave Courbet - L'origine du monde, 1866          Egon Schiele - Eros, 1911

Revenind la una dintre discuţiile nostre anterioare (http://www.revistarespiro.com/Issue1/Yviet_interviu.html), este posibil ca asemănător păsărilor care-şi construiesc cuiburi cīt mai frumos aranjate sau inventează noi melodii ca să atragă sexul opus, şi pentru oameni atīt producerea cīt şi receptarea artei să aibă conotaţii sexuale.

Recent, īn "Art-a sex book" o carte de dialoguri īntre John Waters şi Bruce Hainley apărută īn 2003, John Waters afirmă că "arta contemporană este sex. Artiştii, toţi puştii simpatici care lucrează īn galerii, lucrările de grafică din galerii, ambalarea şi tranportul operelor de artă, toţi tinerii care se plimbă pe la openinguri-totul e despre sex."

Dragă Brett, ne-ai cam pierdut prin toate aceste labirinte explicative. Dincolo de toate modelele astea care mai de care mai sofisticate ce reprezintă arta pentru tine? 

Ceea ce au īn comun toate operele de artă dincolo de teorii şi modele este expresia, calitatea lor expresivă, faptul īnsuşi de a fi expresia unei tensiuni īntre subiect şi obiect, animat şi inert, viu şi non-viu. Eviscerări şi invaginări, tranzacţii, mutaţii, īntre interior şi exterior. Lumea este īntoarsă pe dos ca o mănuşă. Din aceste tensiuni se nasc sentimentele, sentimentele care sunt structuri, forme narative ale emoţiilor, emoţii organizate, prelungite. Sentimentele sunt mijlocul de comunicare a sufletului cu sine. Metamorfoze. Iubirea care devine gelozie care devine ură. Invidia care devine dispreţ care devine milă.

Arta este un miracol. Ştiinţa nu crede īn miracole căci cere ca miracolul să se repete ceea ce, prin definiţie, este imposibil.  

Chistopher Padock, SOS, 1996

 

 

respiro©2000 All rights reserved